Копанки принца паралізували видобуток державного вугілля
08.02.2013   //  

Через збільшення видобутку вугілля на нелегальних шахтах, що реалізується через фірми, наближені до сина президента Олександра Януковича, на ДП «Вугілля України» скупчився рекордний надлишок вугілля. Про це пише Олег Гавриш у «Комерсант-Україна».

На підприємствах ДП «Вугілля України» на сьогоднішній день скупчився рекордний надлишок вугілля – 7 млн т.

При тому, що пропозиція енергетичного вугілля в країні, за даними Міненерго, у 2012 році склала 57 млн т вугілля, а споживання вугілля склало 61,2 млн т. Звідки взялися додаткові 4,2 млн т вугілля, ринкова вартість яких становить майже 3 млрд грн, в прес-службі Міненерго пояснити не змогли.

За словами голови Незалежної профспілки гірників Донбасу Миколи Волинка, надлишок вугілля викликаний різким зростанням його видобутку на нелегальних шахтах, так званих «копанках».

Торговці нелегальним вугіллям використовують схеми легалізації через державні шахти, які продають це вугілля далі – ДП «Вугілля України» або іншим трейдерам. Більше того, вони отримують за це вугілля дотації з держбюджету, обсяг яких, за словами голови профспілки працівників вугільної промисловості Віктора Турманові, у 2012 році склав 11 млрд грн.

У минулому році дві державні енергокомпанії – «Донбасенерго» і «Центренерго» – зменшили закупівлі у ДП «Вугілля україни». Натомість вони купили 5,3 млн т у трьох нових трейдерів («Траст Інвест», «Укрвостокснабжение» і «Консалтінг Кепітал»), яких пов’язують із Олександром Януковичем. Всі нові трейдери були засновані на початку минулого року, мають статутний капітал менше $1 тис. і зареєстровані в Донецьку.

Компанія «Траст Інвест» поставила на «Донбасенерго» 2,1 млн т, компанія «Укрвостокснабжение» – 2,8 млн т, а компанія «Консалтінг Кепітал» поставила на «Центренерго» 400 тис. т.

Голова Незалежної проспілки гірників України Михайло Волинець переконаний, що «частина цього палива – з «копанок». «Це очевидно, якщо врахувати, що ДП «Вугілля України» в минулому році скоротило поставки саме на ці генерації», – заявив він.

«Це вугілля частково пропускається через державні підприємства, які, як правило, простоюють або накопичують своє паливо на складах. Перший приклад – шахта «Жданівська», – говорить Микола Волинко.

А опозиційний народний депутат Сергій Пашинський зазначив, що «ці компанії змінили іншого постачальника вугілля на державні генерації – компанію ДРФЦ, яку в Донецьку пов’язують безпосередньо з главою «МАКО Холдингу» Олександром Януковичем».

Всього на українські генеруючі компанії у 2012 році було поставлено 39,1 млн т, із яких ДТ «Вугілля України» поставило 8,1 млн т, ДТЕК – 23,5 млн т.

Нагадаємо, за даними голови Незалежної профспілки гірників та Конфедерації вільних профспілок України Михайла Волинця, обсяг тіньового вугільного ринку становить 5 млн тон на рік. При цьому на кожній тонні вугілля з нелегальних «копанок» ділки заробляють 300-500 грн.