У латишів відібрали 500 гектарів, які під керівництвом депутата було отримано за рахунок паїв померлих власників
23.08.2013   //  

Суд визнав недійсним договір оренди земельних ділянок загальною площею 494,44 га, укладений між Путивльською районною державною адміністрацією (Сумська обл.) та ПП «Карла Маркса-2». Про це свідчить постанова Харківського апеляційного господарського суду від 5 серпня.

РДА уклала цей договір із фірмою на початку березня 2012 року строком на один рік. У квітні голова РДА збільшив строк оренди до 5 років.

Фірма отримала для ведення товарного сільськогосподарського виробництва 293 нерозподілених (невитребуваних) ділянок ріллі за рахунок земель померлих власників земельних паїв. Ділянки знаходяться на території Манухівської сільради.

Суд визнав розпорядження РДА про передачу землі в оренду і договір оренди недійсними. Рішення мотивоване тим, що РДА не мала права передавати вказані паї в оренду на якийсь конкретний період, оскільки за законом ділянки можуть передаватися лише до моменту отримання їх власниками держактів на право власності на землю. Зі списків 293 ділянок суд не зміг встановити, чи всі паї є невитребуваними.

Крім того, укладений договір не містить частини істотних умов щодо об’єкту оренди. Зокрема, до договору не додано планів або схем земельних ділянок, які передаються в оренду; кадастрового плану; актів визначення меж земельних ділянок в натурі (на місцевості). А це є підставою для визнання договору недійсним.

Компанію «Карла Маркса-2» заснував депутат Путивльської райради Михайло Шаповалов.

У 2010 році власником фірми стало ТОВ «Чарівний світанок (Агро)», яке у свою чергу належало кіпрській компанії «Ейтіес Агрібізнес Інвестментс Лімітед», латвійській «ВП Інвестмент» та латвійцю Валдісу Муйжнієксу, який є основним бенефіціаром холдингу «Золотий світанок (Агро)».

При цьому Шаповалов залишився директором «Карла Маркса-2».