Бюджет подарував Коломойському 550 млн грн
06.02.2013   //  

Держава у 2013 році недоотримає від електрометалургійних підприємств Ігоря Коломойського 549,8 млн грн за електроенергію, тоді як останні в обмін на здешевлення енергії повинні витратити 161,3 млн грн на власну модернізацію. Про це пише Сергій Лямець в «Економічній правді».

30 січня Кабінет міністрів продовжив дію постанови про надання дешевої ціни (без відшкодування дотацій населенню) на електроенергію металургійним заводам  до 31 грудня цього року (раніше – 1 березня). Скористатись нею зможуть лише феросплавні заводи Ігоря Коломойського – «Запорізький завод феросплавів» та «Стахановський завод феросплавів».

Урядова постанова містить два критерії, які відсікли вісім інших підприємств від отримання пільг.

Перший – електроенергія повинна складати більше 30% в структурі собівартості виробництва. Під нього підходять чотири з десяти електрометалургійних заводів: Запорізький і Стахановський феросплавні заводи, Побузький феронікелевий комбінат та Запорізький титано-магнієвий комбінат.

Другий – середньомісячний обсяг споживання повинен перевищувати 60 млн кВт-годин. За цим критерієм, крім двох підприємств Коломойського, дешевшу електроенергію могли б отримати Донецький електрометалургійний завод, ТОВ «Електросталь» або «Азовелектросталь». Але вони не пройшли за першим критерієм.

В обмін на дешеву електроерергію, Коломойський повинен буде витратити на модернізацію двох заводів 161,3 млн грн.

Як наголошують в Мінфіні, джерела покриття недоотриманих ДП «Енергоринок» коштів (549,8 млн грн, в умовах січня 2013) за 11 місяців не визначені.

Відповідно, наголошують у Міністерстві, це призведе до необхідності підвищення тарифів на електроенергію для інших підприємств, у тому числі тих, які фінансуються з державного і місцевого бюджетів.

22 січня прем’єр Микола Азаров вже віддав розпорядження підготувати підвищення оптового тарифу на електроенергію.

В Україні 10 підприємств електрометалургії: «Запорізький титано-магнієвий комбінат», «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат» (ЗАлК), «Нікопольський завод феросплавів», «Стахановський завод феросплавів», «Запорізький завод феросплавів», «Побужський феронікелевий комбінат», «Електрометалургійний завод «Дніпроспецсталь», «Донецький електрометалургійний завод» (колишній ІСТІЛ), «Електросталь» та Металургійний завод «Дніпросталь».