Партнер замгубернатора без конкурсу і пояснень отримав 21 мільйон на скандальне житло
21.01.2013   //  

Управління з питань будівництва Луганської міськради 26 листопада уклало угоду з ТОВ «Нові технології» на завершення будівництва житлового будинку по вул. Генерала Лашина, 186 вартістю 21,17 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Будівництво фінансують з державного бюджету та інших надходжень, завершити повинні до кінця червня цього року.

Будівництво житлового будинку по вул. Генерала Лашина в рамках міської програми сприяння забезпеченню житлом молоді почалося ще в 2007 р. Молодь, що інвестувала у будівництво житла, повинна була отримати квартири ще кілька років тому. Однак у визначені строки будинок не добудували, а з боку підрядника були виявлені махінації, в наслідок чого відкрита кримінальна справа. Судом була визначена матеріальна шкода у розмірі більше півмільйона гривень, станом на сьогодні ці кошти були компенсовані вкладникам у повній мірі, однак будинок і досі недобудований.

Тендер провели за неконкурентною процедурою «закупівля у одного учасника», посилаючись на  нагальну потребу «у здійсненні закупівлі у зв’язку з виникненням особливих економічних чи соціальних обставин, які унеможливлюють дотримання замовниками строків для проведення процедур конкурсних торгів».

Обґрунтували це рішення тим,  кошти на реалізацію проекту надійшли з державного бюджету 16 жовтня 2012 р., а тому часу на проведення відкритого конкурсу до кінця 2012 р. не лишалося. Чому підрядником обрано саме «Нові технології» не пояснюється.

Керівником та співвласником ТОВ «Нові технології» є Ростислав Піхельсон – бізнес-партнер по фірмі ТОВ «Інвестор» Едуарда Лозовського, першого заступника голови Луганської ОДА. За останні п’ять років «Нові технології» отримала підрядів на загальну суму 200,55 млн грн., усі в Луганську.

Нагадаємо, в законі «Про здійснення державних закупівель» немає такого визначення «нагальної потреби» як потреба до кінця бюджетного року освоїти кошти держсубвенції. Нагадаємо також, що надання субвенції здійснюється в обсягах, передбачених законом України про Державний бюджет на відповідний рік. Це означає, що неосвоєні кошти на наступний рік не переносяться і по закінченню бюджетного року мають бути повернені.