Крючкотвори МВС та АМКУ не дали ЄДАПСУ влізти в базу даних ДАІ
14.11.2011   //  

Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель (надалі – Колегія), розглянувши скаргу консорціуму «ЄДАПС» (надалі – Скаржник) 19 жовтня відмовила консорціуму у задоволенні скарги щодо порушення Департаментом державної автомобільної інспекції МВС порядку проведення процедури закупівлі послуги зі створення та впровадження Національної автоматизованої інформаційної системи ДАІ. Рішення прийнято 19 жовтня, повідомляється в «Віснику державних закупівель».

«ЄДАПС» скаржився не неправомірність відхилення його конкурсної пропозиції по кільком підставам. Колегія визнала правоту консорціуму у більшості випадків. Однак скаргу було відхилено через один пункт.

Мова йде про учасника консорціуму «КП ОТІ», яке має ліцензію Держслужби спецзв’язку України, необхідну для виконання робіт. Раніше ця компанія була відкритим акціонерним товариством (ВАТ), а згодом стало публічним акціонерним товариством (ПАТ). На думку МВС, компанія зі зміною назви мала переоформити свою ліцензію в ДССЗЗІ України, однак не зробило цього.

Колегія АМКУ погодилась з цією думкою міліції і відмовила «ЄДАПСу» в оскарженні тендеру. Весь текст рішення тут.

Також було відмовлено в оскарженні цього тендеру і консорціуму «АСТЕК», який також було відсторонено від участі в торгах.

В іншій скарзі до АМКУ, поданій в той самий день, що і попередня (3 жовтня), «ЄДАПС» відмітив, що жоден з п’яти учасників тендеру не відповідає умові документації конкурсних торгів щодо надання ліцензії на здійснення видів господарської діяльності, які підлягають ліцензуванню, у галузі криптографічного захисту інформації, що є, за твердженням скаржника, беззаперечною підставою для відміни процедури закупівлі.

З цього приводу Колегія відмовила в оскарженні, пославшись на те, що ця скарга стосується того самого предмету закупівлі, що і попередня, по якій вже було винесено негативне для скаржника рішення.

На тендер по створенню бази даних ДАІ було подано п’ять заявок від  ПАТ «Сітронікс інформаційні технології», ТОВ «Д.І.О.-Трейдер інтернаціонал», консорціум «Астек», консорціум «ЄДАПС»,  ТОВ «НВП «Безпека інформаційно-телекомунікаційних систем». Пропозиції останні трьох фірм були відхилені через невідповідність конкурсній документації. До другого етапу двоступеневих торгів допущено пропозиції конкурсних торгів ПАТ «Сітронікс інформаційні технології» та ТОВ «Д.І.О.-Трейдер інтернаціонал».

Нагадаємо, у попередні роки консорціум «ЄДАПС» по неконкурентній процедурі закупівлі «в одного учасника» отримував мільярдні підряди МВС, пов’язані з розробкою програмного забезпечення ти виготовленням документації.

Останній підряд від МВС консорціум отримав в жовтні. Міліція замовила обладнання для робіт з впровадження закордонних паспортів з біометричними даними вартістю 59,93 млн грн. Торги було проведено за неконкурентною процедурою закупівлі «в одного учасника». Укладення угоди відбулось за день до того, як президент Віктор Янукович ветував закон, який в принципі вводив такі паспорти. З цього приводу народний депутат Геннадій Москаль звернувся до Генпрокурора з пропозицією відкрити кримінальну справу проти міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова через незаконність проведення того тендеру. 8 листопада Могильова було звільнено з посади у зв’язку з обрання головою уряду Криму.