Москаль на горе Могильову прочитав «Наші гроші»
02.11.2011   //  

Народний депутат Геннадій Москаль дуже вчасно прочитав новину «Наших грошей» про унікальний тендер МВС і ЄДАПСу.

Інформація настільки його надихнула, що він звернувся до Генпрокурора з пропозицією відкрити кримінальну справу проти міністра внутрішніх справ. Може, в когось і горе, а нам – приємно-) Читайте, пане Москаль. Ми ще напишемо.

Нагадаємо, що Могильов дав виграти ЄДАПСу тендер на 60 млн для створення системи біометричних паспортів, хоча сам закон, який це врегульовує, був ветований Януковичем.

Повний текст звернення Москаля:

« 21 жовтня 2011 року консорціум «ЄДАПС» виграв тендер і уклав з МВС України контракт на постачання обладнання для автоматизованої обробки інформації та впровадження закордонних паспортів із біометричними даними.

«Тендер проводився незаконно, тому бюджетні гроші будуть використані з нецільовим призначенням, що тягне за собою кримінальну відповідальність», – заявив із цього приводу народний депутат Геннадій Москаль.

«Так, у п.14 ст.10 Закону України «Про міліцію» – «Основні обов’язки міліції» – сказано, що міліція повинна: «контролювати додержання громадянами та службовими особами встановлених законодавством правил паспортної системи, в’їзду та виїзду, перебування в Україні і транзитного проїзду через її територію іноземних громадян та осіб без громадянства». Про те, що міліція має право виготовляти паспорти, в законі нічого не сказано», – зазначає народний депутат.

Він нагадує, що Указом президента України № 383/11 від 6 квітня 2011 року затверджено Положення про МВС України, де в п.74 сказано: «затверджує у випадках передбачених законодавством правила виготовлення бланків цінних паперів і документів суворого обліку».

«Однак на Закон України №8507 «Про документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України», прийнятий ВР України 06.10.2011р., президентом України накладено «вето», тому 21 жовтня цього року закон повернули до Верховної Ради. А значить, ніякої законодавчої бази на час проведення тендеру у МВС не було», – наголосив Москаль.

За його словами, на сьогодні «правовою основою для видачі закордонних паспортів (без біометричних даних) є Постанова Кабміну № 858 від 26.06.2007р. «Про затвердження технічного опису та зразка бланку паспорта громадянина України для виїзду за кордон та внесення змін до деяких актів КМ України». Постанова є чинною і ніким не скасованою. Жодних інших постанов щодо технічного опису та зразку бланку закордонного паспорта з біометричними даними Кабмін не приймав. І не міг би прийняти, оскільки немає закону, який би закріпив легітимність закордонного паспорта з біометричними даними».

Крім того, Закон України «Про захист персональних даних» у п.3 ст.4 вказує, що «розпорядником бази персональних даних, володільцем якої є орган державної влади чи орган місцевого самоврядування, може бути тільки підприємство державної або комунальної форми власності, що належить до сфери управління цього органу».

«Консорціум «ЄДАПС» не може бути розпорядником бази персональних даних і не може постачати обладнання для виготовлення закордонних паспортів із біометричними даними, оскільки він не є підприємством державної чи комунальної власності, що належить до сфери управління МВС. Незрозуміло також, на якій підставі купується обладнання, якщо на даний час невідомо, які саме біометричні дані закладатимуться в паспорт. На це вказує в своїх пропозиціях до Закону «Про документи, що засвідчують особу та підтверджують громадянство України», і президент України», – додає політик.

«ЄДАПС» ніколи не виготовляв і не має технологічних потужностей для виготовлення обладнання для автоматизованої обробки інформації, він є лише посередником у цій сумнівній оборудці. Чому МВС не хоче купувати обладнання безпосередньо у виробника – питання риторичне», – наголошує Геннадій Москаль.

Народний депутат також направив депутатське звернення до Генпрокурора з проханням порушити проти керівництва МВС України кримінальну справу за фактом незаконного проведення тендеру та нецільового використання бюджетних коштів».