Нардепи здійняли ґвалт з приводу придбання Табачником комп’ютерів на 100 мільйонів
12.09.2011   //  

Народні депутати від БЮТ-Б та НУНС Андрій Шевченко, Євген Суслов, Володимир Ар’єв, Ірина Геращенко та Юрій Стець вимагають зупинити закупівлю Міністерством освіти комп’ютерної техніки на суму 103,73 млн грн.. Тендер «Інституту інноваційних технологій і змісту освіти» призначено на 15 вересня. Про це йдеться в їх депутатському запиті до прем’єр-міністра Миколи Азарова, генпрокурора Віктор Пшонки та голови парламентського комітету з питань науки та освіти Володимиру Полохало, опублікованому в персональному блозі Андрія Шевченко.

Народні депутати вважають, що останні дії з забезпеченням шкіл комп’ютерним та іншим цифровим обладнанням «виглядають неефективними і можуть містити корупційну складову».

Депутати посилаються на анонімних експертів, які вважають, що в технічній документації описано застарілі моделі комп’ютерів, які бажає придбати Міносвіти. Також ці моделі відрізняються від тих, якими школи обладнувались до цього часу, тому «втрачається досвід підготовки вчителів навіть у передових школах».

Тендер не враховує напрацювань профільного Національного проекту «Відкритий світ», техніко-економічне обґрунтування якого Кабінет міністрів планує затвердити у вересні. Відсутність уніфікації обладнання вже цього навчального року змусить школи різко розширити асортимент запасних частин та витратних матеріалів, що за нинішнього фінансування шкіл означатиме зупинку використання обладнання.

«Скасування діючих сертифікатів зразка 2010 року і введення нових вимог до обладнання за два тижні до оголошення торгів штучно обмежує кількість учасників тендеру, що неминуче призведе до нераціонального використання бюджетних коштів. Також не відповідають Закону України «Про державні закупівлі» вимоги щодо кваліфікації учасників торгів за принципом наявності погоджень Міністерства, різноманітних висновків, які затверджені одночасно з публікацією тендеру», – йдеться в запиті.

Депутати пропонуються призупинити Наказ МОНМС N907 від 19 липня 2011 року та скасувати торги, а також перевірити доцільність самого оголошення торгів і здійснити прокурорську перевірку на предмет дотримання законодавства при оголошенні торгів.

Державна установа Міністерства освіти планує на тендері 15 вересня придбати 1079 комп’ютерних комплексів, які представляють собою одне робоче місце для вчителя або школяра. Воно складається з одного комп’ютера, принтера, сканера преінстальованих програм та іншого обладнання на кшталт навушників, веб-камер, посадочного місця та робочої поверхні оператора (стіл та стілець), тощо. Середня вартість одного комплексу разом з його підключенням до мережі має скласти близько 96 тис грн. Поставку потрібно здійснити у жовтні-грудні 2011 року.

Текст конкурсної документації з технічним описом та планом розподілу комп’ютерів по регіонам тут.