Україна купила у Росії космічного обладнання на $24 мільйони
24.09.2011   //  

ДП «Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод імені О.М. Макарова» 26 липня уклало угоду з на придбання шести комплектів бортової апаратури системи управління виробу «Зеніт-2SБ» ЕФИТ 377513.008 та один комплект виробу «Зеніт-2SБ» ЕФИТ 377513.008 за 756 млн російських рублів. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Обладнання на суму еквівалентну $24 млн придбано у російського ФДУП «Науково-виробничий центр автоматики та приладобудування імені академіка Н.А. Пілюгіна», яке є єдиним виробником такої продукції на території  Росії та України.

Комплекти необхідні для виготовлення ракетоносіїв «Зеніт» різних комплектацій, в тому числі і в рамках програми «Морський Старт». Програма  «Морський Старт» має підтримку на державному рівні, вказано в обґрунтуванні закупівлі.

«Морський старт» (англ. Sea Launch) – міжнародний консорціум з експлуатації плавучого космодрому «Морський старт» плавучий космодром для запуску ракет «Зеніт». Ідея морського космодрому полягає в тому, щоб доставляти ракету-носій морем на екватор, де умови для запуску оптимальніші завдяки можливості використовувати інерцію обертання Землі. Точка старту — Тихий океан, 154 градуси західної довготи, поблизу острова Пасхи.

Міжнародний консорціум «Морський старт» був створений в 1995 році. У нього входять американська аерокосмічна корпорація «Боїнг», що забезпечує загальне керівництво і фінансування (40 % капіталу), російська ракетно-космічна корпорація «Енергія» (25 %), українські КБ «Південне» і ПО «Південмаш» (15 %), а також — норвезька суднобудівна компанія «Акер Квернер» (20 %).

Початкова вартість проекту складала 3,5 млрд. дол. 22 червня 2009 року компанія оголосила про своє банкрутство та фінансову реорганізацію згідно з главою 11 Кодексу США про банкрутство. Після цього українська частка акцій була розподілена між росіянами та американцями. Тепер Energia Overseas Limited (EOL), яка є «онучкою» російської ракето-космічної корпорації «Энергия», має 95 % акцій консорціуму, Boeing — 3% и норвезька «Aker Solutions» — 2%.

Нагадаємо, в вересні завод ім. Макарова за 121 млн російських рублів придбав комплект бортової апаратури системи управління виробу «Зеніт-2SБ» ЕФИТ 377513.008 програми «Наземний Старт».

В липні 2011 року з «Байконура» була запущена українська ракета-носій, яка розроблялась для «Морського старту», однак була стартувала по програмі «Наземний старт».