300 000 лопат для тих, хто не склиглить
30.12.2013   //  

lopataКомунальники не змогли купити снігоприбиральної техніки. Рятувальники спішать на поміч – вони купили лопат на 8,5 мільйонів гривень. І як часто буває в Україні – з присмаком розпилу.

Із закупівлею снігоприбиральної техніки в Україні не перший рік халепа. Якщо навіть її щастить замовити, то згодом на неї не вистачає грошей.

Наприклад, у Львові мер Андрій Садовий не може придбати машини для прибирання снігу, бо казначейство блокує гроші.

«Київатодор» ще влітку скаржився на нестачу снігоприбиральної техніки і навіть намагався взяти її у лізинг. Однак шляховики остерігались, що грошей їм на це теж не дадуть. І правильно робили – в листопаді «Київатодор» відмовився від цього тендеру через відсутність достатньої кількості бажаючих учасників. Справді, кому з бізнесменів буде цікаво постачати техніку, грошей за яку не видно навіть на горизонті.

Тому влада зробила ставку на прості речі – купили лопати. Вони працюють.

Євромайдан чистить снігНаприклад, у першій половині грудня, коли вирували події Євромайдану, з негодою впоралися самі протестувальники. Причому журналісти стверджували, що активісти почистили дорогу від снігу краще за комунальників.

І чи то надихнувшись ефективною роботою громадян, чи то з інших причин, Державна служба з надзвичайних ситуацій 16 грудня купила і собі лопат та держаків до них на 8,50 млн грн. Всього придбано 318 417 лопат і 152 919 дерев’яних держаків, які мали поставити вже в грудні. Гроші на це виділили з резервного фонду державного бюджету.

Тендер було проведено за неконкурентною процедурою «в одного учасника», що дозволило на виході отримати цікаві ціни.

ЛопатиНайбільше лопат на 3,22 млн грн. придбано у фірми «Талан». І ціни тут виявились дуже приємні для бізнесменів. Наприклад, совкові лопати вони продали рятувальниками по складає 25 грн. Хоча такі речі можна знайти по 14,80 грн.

«Наші Гроші» були б дуже здивовані, якби не знайшлось зв’язку між замовником і постачальником. І рятувальники не підвели.

Власниками «Талану» є луганці Вадим Гречаний, Віктор Ковях, Ольга Чабанова і киянин В’ячеслав Чучковський.

Пана Чучковського мають і досі пам’ятати у рятувальному відомстві. Він у 2000-х роках був першим заступником міністрів з надзвичайних ситуацій Григорія Реви та Давида Жванії.

З решти підрядників можна виділити ТОВ «Завод Октябрь», який на 97% належить ПАТ «Азовзагальмаш», власником якого є ПрАТ «Азовмаш» народного депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка. Справа в тім, що «Азовмаш» нещодавно призупинив виробництво вагонів. Тож буде чим робітникам зайняти руки – рятувальники замовили їм лопат на 0,34 млн грн.

держакиНе підкачала цінова політика рятувальників і на держаках до лопат. Їх за 1,1 млн грн. придбали у кількох підприємців з Буковини по середній 7,24 грн. за штуку. Хоча у відкритих джерелах є інформація про їх продаж по 5 грн.

прогноз 1Усе це відбувалось напередодні Нового року. Тому наприкінці хотілося б знайти хоч щось позитивне у цьому мороку «стабільних» правил українських держзакупівель. Єдине, що тягне на позитив – це сам факт закупівлі лопат. Січень обіцяє бути без снігу. Однак ми всі пам’ятаємо останній березень. Тож снігоприбиральна техніка знадобиться. І якщо блатні постачальники не підкачають, то хоча б лопат для розгрібання завалів буде вдосталь.

Однак «Наші Гроші» від нового року чекають більшого. Сподіваємось, що українці не будуть відкладати у довгий ящик питання про розгрібання інших завалів у державі. А саме тих, через які у нас купують не снігоприбиральну техніку, а лопати. Та ще й задорого.

Ірина Салій, «Наші Гроші»