Хіт-парад вуглепрому ім. Януковича
28.02.2013   //  

Найбільші постачальники державних підприємств вугільної галузі 2012 року. Від Януковича аж рябить в очах. Він заробив майже стільки ж, як Ахметов, Іванющенко і Єфремов разом узяті.

У 2012 році державні підприємства вугільної галузі провели тендери на 28,13 млрд грн. Це було лише на півмільярда менше, ніж роком раніше. Однак «Наші Гроші» помітили, що коло фірм, якім вдається вигравати тендери в цій галузі, помітно зменшилось. Їх вже стало не кілька сотень. Про монополізацію тендерів свідчить бодай такий факт. Двадцять фірм в 2012 році виграли дві третини всіх вуглепромівських тендерів майже на 18 млрд грн.

Разом з тим, від початку 2013 року ми тільки те і бачимо, що державні шахтарі майже припинили публікування своїх тендерів в «Віснику державних закупівель». Лідер держзакупівель 2011-2012 «Макіїввугілля» за останні два тижні відмінило тендери більш ніж на 2 мільярди, «ДВЕК» не зміг банально замовити електроенергію, бо у держави немає грошей.

З’явилось відчуття, що десь у темряві позатендерного закулісся  мільярди продовжують шорхатись з тією ж силою, що і раніше, однак ми просто не бачимо цього. Бо минулого року уряд протягнув через парламент закон, який дозволяє держпідприємства проводити закупівлі без тендерів, і з початком 2013 року обсяг даних про тендери, які публікуються в «ВДЗ», значно впав.

Тому ми вирішили підбити підсумки закупівель державного вуглепрому-2012 в розрізі підрядників. Ось тут перелік 133 фірм, які мали річні здобутки більші від 10 млн грн. на загальну суму понад 25 млрд грн. з усіх 28 млрд грн. тендерів вуглепрому.

Вивчивши хитросплетіння засновників-директорів різних фірм та «прокладок» (статутні капітали деяких фірм не перевищують тисячу гривень, тоді як вони отримують багатомільйонні підряди), а також подивившись на тендерну конкуренцію (хто з ким і як «конкурував») ми виокремили кілька основних гравців ринку вуглепромівських закупівель.

Це групи Януковича, Ахметова, Іванющенка та Єфремова, яким ми віддали 15 млрд грн. При цьому половину з них віддали першому з них, всі інші нервово заздрять в куточку.

(Ще понад 4 млрд грн. отримало державне підприємство «Регіональні мережі» за електроенергію для шахтарів, відтак всі інші компанії – близько сотні середніх і ще купа мілких учасників тендерів – змогли розділити 9 млрд грн.).

Група Олександра Януковича – 18 компаній зі здобутками 7,09 млрд грн.

Частина підприємств досить прозоро контролюються президентським сином через компанію «ДРФЦ», хоча у Януковича ще не зважились на офіційне визнання «ДРФЦ» своїм вугільним підрозділом. Частина фірм зареєстровані на людей з оточення Януковича, наприклад на екс-керівника «Всеукраїнського банку розвитку» Олександра Січінаву.

Ще частина фірм мають не дуже відомих власників, однак вони вигравали тендери за допомогою януковичських «прокладок». Наприклад, ТД «Востоквуглемаш», яке потужно вигравало тендери на початку минулого року, досить прозоро виходить на близького до Сім’ї Анатолія Ольмезова. Однак згодом фірма почала лише програвати тендери, поступившись статусом «переможець» «Продаксу». Та через кілька місяців почала лягати під «Донвуд» і так далі. Загалом в цьому ланцюжку засвітились фірми «Востоквуглемаш», «Донвуд», «Вугільенергоресурс», «Центр-Груп Донецьк», «Продакс», «Лідер Промснаб» і «Шангри-Ла».

Разом з тим ми не включили до цього переліку «Донвуглересурси», засновником якого є брат голови податкової служби Антон Клименко. Хоч Клименко і є одним з центрових представників «Сім’ї», без якого неможливо уявити історію розквіту клану Януковичів, однак суто з поваги до персональної ваги Олександра Клименка будемо рахувати здобутки його брата окремо, так само як окремо рахуємо і Юру Єнакіївського.

Фірма Ціна підрядів, грн. Примітки
ТОВ «Вугільукрпродукт» 1 967 852 555 Максим Пеньков і Олександр Мельников. Пеньков відомий як директор кількох компаній, до створення яких, з одного боку, причетні фірми сина та дружини нинішнього мера Макіївки Олександра Мальцева, а з другого — фірми такого собі Євгена Матвійчука. Саме на нього була зареєстрована фірма «Ярд-шиппінг», якій у 2007 році вдалося придбати за заниженою ціною у НАК «Надра України» Едуарда Ставицького її головний офіс на вул. Володимирській, 34/9-Б, у Києві.
ТОВ «ТД «Востоквуглемаш» 1 738 656 900  Перший засновник Анатолій Ольмезов, згодом – Вікторія Бикова. Ольмезов тривалий час був директором компанії «Східавтотранс», яка входила до складу засновників «Асоціації «ДРФЦ» до її переоформлення на віргінський офшор.
ТОВ «Вугільенергоресурс» 429 949 748 Максим Пеньков і Олександр Мельников. Див. «Вугільукрпродукт»
ТОВ «Шахта «Росія» 425 247 919 Засновник – Олександр Січінава, екс-голова наглядової ради «Всеукраїнського банку розвитку»
ТОВ «Донвуд» 355 177 522 Одним з першим засновників був Олександр Мельников (див. «Вугільукрпродукт»). Згодом фірму було перереєстровано на Миколу Курка.
ТОВ «Шангри-Ла» 343 341 695 Засновниками фірми по черзі були Едуард Трочинський, Ірина Нарейкова, Єлізавета Войнова.
ТОВ «Шахта «1/3 Новогродовська» 338 658 381 Засновник – Олександр Січінава.
ТОВ «ВК «Продакс» 252 901 542 Засновник — Сергій Кузяра, колишній топ-менеджер із групи Ігоря Гуменюка — власника знаменитої в 90-х роках компанії «АРС». Нині є помічником міністра енергетики та вуглепрому. Лише в цій іпостасі, за його словами, він постійно спілкується з «менеджерами ДРФЦ і МАКО».
ТОВ «Компанія «Центр-Групп Донецьк» 239 656 078 Першими засновниками були донецькі бізнесмени Євген Співак та Євген Сакович. Згодом фірму було перереєстровано на Андрія Кирпічова.
ТОВ «Шахта «Південнодонбаська № 1» 186 949 761 Засновник – Олександр Січінава
ТОВ «Прогрес-БЛМ» 169 810 116 Засновник – Юрій Савченков. На всіх тендерах єдиним конкурентом було ТОВ «Востокенергоком» – ця фірма має контактний телефон в Доенцьку 338 05 03. Цей же номер вказано контактним у фірм «Траст Інвест», «Консалтінг кепітал» та «Укрвостокснабжение», які минулого року стали основними постачальниками вугілля для державних «Донбасенерго» і «Центренерго». Цей же номер є контактним для фірми «Рятувальник», якою володіє будівельне підприємство «Кепітел білдінг Корпорейшен» з «МАКО Холдингу» Олександра Януковича.
ТОВ «Мегапром» 154 230 083 Засновниками «Мегапрому» є Дмитро Бурлака та Олександр Назаренко.Бурлака довгий час входив до складу засновників ТОВ «Збагачувальна установка «Макіївська» разом з Віталієм Бєляковим, директором ТОВ «ДРФЦ», яке є одним з ключових підприємств в вугільній групі  Олександра Януковича.
ТОВ «Донбаський збагачувальний комбінат» 116 056 080 Належить «ДРФЦ»
ПАТ «ЦЗФ «Калінінська» 105 600 000 Належить «ДРФЦ».
ТОВ «Лідер Промснаб» 95 576 014 Засновник – Сергій Аверін.
ТОВ «Укрспецторг-2012» 89 564 996 Засновник – Артур Алейніков. Він також є директором низки компаній, основними власниками яких є донецькі бізнесмени Євген Співак і Євген Сакович. Всі тендери фірма розіграли з «Центр-групп Донецьк».
ТОВ «ЦЗФ «Узлівська» 59 668 600 Належить «ДРФЦ».
Асоціація«Фінансових,

промислових та

торгівельних

підприємств «Донбаський

Розрахунково-

Фінансовий

Центр» (ДРФЦ)

18 012 380 Офіційно у Олександра Януковича ще не визнали цю компанію як складову частину «МАКО холдингу». Власниками «ДРФЦ» є директор фірми Віталій Бєляков та віргінський офшор «Сароне холдінгс лімітед».

Група Ріната Ахметова – сім компаній на 3,67 млрд грн.

Офіційно до групи Ахметова входять лише чотири з відібраних нами фірм: ПАТ «Дружківський машинобудівний завод», ТОВ «Центральна збагачувальна фабрика «Курахівська», ПАТ «ДТЕК ПЕМ – Енерговугілля» і АТ «ТК «Гірничі машини».

Однак ми додали також «Енергооптторг», яке виграє тендери виключно у підприємств, де господарюють менеджери з «ахметівським» профайлом, і ще дві компанії, у яких в назві є «Гірничі машини». Тезки машинобудівельного підрозділу групи Ахметова формально не мають стосунку до СКМ, оскільки їхніми власниками є офшори з Панами. Однак примітний факт – ці компанії вигравали тендери, коли їх єдиним конкурентом було офіційно ахметівське «Гірничі машини». Саме тому ми поєднали ці фірми в одне угрупування. В СКМ офіційно спростовують свою причетність до панамських тезок.

Фірма Ціна підрядів, грн. Примітки
АТ «ТК «Гірничі машини» 1 349 400 164 Офіційно
ТОВ «Компанія «Гірничі машини» 1 320 089 657 «Севард трейдінг інк» з Панами
АТ «НВК «Гірничі машини» 487 330 878 Британська  фірма «Коал Філд Лімітед», заснована компанією з Панами «Clean energy invest ltd»
ТОВ «Енергооптторг» 223 000 581 Фірма постійно виграє тендери держпідприємств. Підконтрольних групі Ріната Ахметова.Засновники – Валерій Серкін і Олена Лімонко.
ПАТ «ДТЕК ПЕМ – Енерговугілля» 174 060 864 Офіційно
ТОВ «Центральна збагачувальна фабрика «Курахівська» 76 339 020 Офіційно
ПАТ «Дружківський машинобудівний завод» 43 209 000 Офіційно

Група Юри Єнакіївського – шість фірм на 2,89 млрд грн.

Майже по всім компаніям зв’язки з оточенням Юрія Іванющенка досить очевидні. Однак сюди ми віднесли і ЦЗФ «Вуглегірська», яку раніше пов’язували з помаранчевим міністром ПЕК Юрієм Проданом. Справа в тім, що в ланцюжку власників рік тому з’явилась фірма сина вугільного міністра Юрія Ященка, який деякий час працював в структурі з групи Іванющенка.

Фірма Ціна підрядів, грн. Примітки
ТОВ «Укртехмаркет ЛТД» 1 280 463 785 Засновник Олександр Михейчик.Фірма зареєстрована в Єнакієве по Луганському шосе, 74, де прописані також кілька компаній Юрія Іванющенка. В тому числі «УГК-2000», президентом якої Іванющенко був офіційно на момент обрання нардепом в 2007 році, а також «Фріланс-транс», через яку Іванющенко отримав контроль над аеропортом «Київ» в Жулянах.
ТОВ «Промтехпоставка ЛТД» 987 425 702 Засновник – Андрій Волков.Фірма виграє тендери виключно у парі з «Укртехмаркет ЛТД»
ТОВ «Луганська вуглезбагачувальна компанія» 236 391 350 Засновники – ТОВ «Фінансова компанія «Лідер» і ТОВ «Ставр», чиїми власником є британська фірма «Кінс лімітед».
ПП «Лантан Компані» 235 378 837 Першим засновником було ТОВ «Інтерофіс», зареєстроване на фонд «Нові технології» з групи Іванющенка. Нині фірму перереєстровано на луганчанку Юлію Яценко. «Лантан-компані» прописано в Луганську по вул. Кірова, 49, де знаходяться ще кілька фірм Іванющенка – «Луганська вуглезбагачувальна компанія», «Донбаська вуглезбагачувальна компанія» «Лугтрейд», «Надра Луганщини», а також напередодні президентських виборів-2010 тут знаходилось обласне відділення громадської організації «Батьківщина молода».
ТОВ «Карпатибудінвест» 119 059 200 Група Юри Єнакіївського.Засновники «ФК «Лідер» і фонд «Нові технології».
ПрАТ «Центральна збагачувальна фабрика «Вуглегірська» 33 218 850 Основним акціонером фірми є ТОВ НКВФ «Вектор 27». До кінця 2011 року ця фірма належала Олегу Жебському, Владиславу Коняхіну та Юрію Продану, міністру ПЕК в уряді Тимошенко. Згодом 25% статутного капіталу фірми «Вектор 27» відійшли компанії «Інноваційні програми» Романа Ященка – сина міністра вуглепрому Юрія Ященка (2010-2011 рр). Юрій Ященко у 2005-2006 роках пересиджував «помаранчеву» владу у кріслі директора ЗАТ «Інститут інноваційних технологій в енергетиці та енергозбереженні», заснованому вищезгаданою «ФК «Лідер» з групи Юри Єнакіївського.

Група Олександра Єфремова – п’ять фірм на 1,55 млрд грн.

У голови парламентської фракції Партії регіонів нічого надзвичайного не відбулось, до сфери його впливу входять ті ж самі фірми, що і два роки тому.

Фірма Ціна підрядів, грн. Примітки
ТОВ «Індекспром» 792 364 128 Група Олександра Єфремова. Засновники – Наталія Єфремова і Ірина Лещенко.
ТОВ «ДС-8» 406 075 236 Група Олександра Єфремова. Засновники – син голови парламентської фракції Парті регіонів Ігор Єфремов, а також Віктор Немліхер і Людмила Ушакова.
ПП «Портекс» 245 141 315 Група Олександра Єфремова.

Засновник – Колев Христо Димитров(Болгарія).ПП «Консент»78 698 445Група Олександра Єфремова.

Засновник – Колев Христо Димитров (Болгарія).ТОВ «ТД «Краснолуцький машинобудівний завод»25 917 985Група Олександра Єфремова.

Засновник – Колев Христо Димитров (Болгарія).

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»