НАБУ примушують розслідувати як ДнОДА заплатила за бігборди «Слуги народу» на місцевих виборах
27.01.2021   //  

16 січня Вищій антикорупційний суд поновив розслідування фактів розміщення під виглядом соціальних постерів в Дніпрі та Дніпропетровській області політичної реклами партії «Слуга народу» за бюджетні кошти.  Адвокат ГО «Центр соціальних технологій «Інфопростір» Олена Сторожук звернулась до суду з вимогою скасувати постанову НАБУ про закриття справи, яку за заявою цієї організації 19 жовтня 2020 року ініціювали вперше. Про це повідомляється в держреєстрі судових рішень.

25 вересня 2020 року директор громадської організації «ЦСТ «Інфопростір» Станіслав Білодіденко повідомив НАБУ, що за тендером «Рекламні та маркетингові послуги» у системі «Прозорро» підрядник Департаменту масових комунікацій Дніпропетровської ОДА мав розмістити 1827 одиниць постерів соціальної реклами на стаціонарних конструкціях. Проте замість соціальних постерів розмістили політичну рекламу партії «Слуга народу» з зображеннями членів партії Дніпропетровської обласної організації.

Цей тендер, як повідомляється у системі «Прозорро», департамент Дніпропетровської ОДА оголосив 1 квітня  двома лотами загальною очікуваною вартістю  4,02 млн гривень.

На  лот  щодо створення 1827 одиниць рекламної продукції (постерів) розміром 3х6 метрів зголосились три учасника – ФОП «Кукленко Олександр Сергійович», ТОВ «Компанія «Формат-М» та ПП «Верже». Перші дві через відсутність багатьох документів були відхилені. Підряд здобув ПП «Верже» з найбільшою з усіх претендентів  ціною у 702 тис гривень. Другий лот щодо розміщення постерів на рекламних конструкціях дав спокійно отримати тому ж підприємству «Верже» його єдиний конкурент за цей лот ФОП «Кукленко Олександр Сергійович», який під час торгів не зменшив  пропозиції ні на копійку. В результаті ПП «Верже» за 3,12 млн гривень отримала можливість розміщати соціальну рекламу в області та обласному центрі до кінця 2020 року.

Керівник ПП «Верже» Олена Мицик 12 травня 2020 року уклала відповідний договір з на той момент директором Департаменту масових комунікацій Наталією Зборець. До проекту ПП «Верже» залучило субпідрядника ТОВ «Омега Принт».

На думку адвоката ГО «Центр соціальних технологій «Інфопростір» Олени Сторожук, розслідування розміщення незаконної політичної реклами за бюджетний кошт проводилось формально, заявника про кримінальне правопорушення не допитували. А директора ПП «Верже» Олену Мицик та колишнього директора Департаменту масових комунікацій Дніпропетровської ОДА Наталію Зборець допитали «без встановлення обставин», на які вказував заявник у повідомленні. Мицик та Зборець, за словами адвоката, зацікавлені у закритті справи, тому їх пояснення детектив мав би перевірити, в тому числі  робочими документами, листуванням, допитом підлеглих. Детектив «не надавав правову оцінку» зокрема заяві до поліції Наталії Зборець «про розміщення друкованих матеріалів без відома власника». Досудове розслідування тривало всього менше двох місяців, і, на думку позивача, здійснювалось не у повному обсязі.

За відсутності складу кримінального правопорушення провадження було закрито постановою детектива НАБУ Юрія Коваля 17 грудня.

24 та 28 грудня ПП «Верже» та департамент Дніпропетровської ОДА внесли зміни в угоди: подовжили до кінця березня строк дії договорів, зменшили їх загальну вартість майже на мільйон гривень.

За інформацією детектива Коваля, ПП «Верже»  виготовило та розмістило соціальну рекламу відповідно до договорів. За запитом детектива 29 жовтня ПП «Верже» надсилало листа з додатками на 167 аркушах: копіями актів приймання-передачі послуг, заявками на виготовлення та розміщення постерів ,актами виконаних робіт, роздрукованими фотозвітами. Він перевіряв механізм «можливого зловживання владою». А питання розміщення політичної реклами невідомими особами, за словами Юрія Коваля,  «не належить до повноважень НАБУ».

Проте слідча суддя Ольга Саландяк, дослідивши надані акти, макети та фотозвіти, встановила, що всі документи підтверджують існування та разміщення лише 777 постерів на суму близько 1,6 млн грн. А за договорами  їх мало бути виготовлено та розміщено 1827.

Зважаючи на цю обставину суд поновив 16 січня кримінальне провадження по справі.

ГО «Центр соціальних технологій «Інфопростір» заснований у 2004 році, колишній нардеп -укропівець Андрій Денисенко задекларував участь у цій організації. Зараз керує нею Станіслав Білодіденко, очільник дніпропетровської міської організації політичної партії «За Україну!» В’ячеслава Кириленко.

ПП «Верже» засноване у 2003 році в Дніпрі, спеціалізується в тому числі на виготовленні друкарських форм та поліграфічних послугах, його єдиним власником виступає місцевий мешканець Андрій Єрьоменко. У публічних закупівлях для фірми став дебютом підряд Департаменту масових комунікацій Дніпропетровської ОДА.

ТОВ «Омега Принт» спеціалізується на поліграфічних послугах, належить мешканцю Дніпра Євгену Комолову та  зареєстрованому у Донецьку Максиму Шалдирвану. Починаючи з 2016 року фірма одержала тендерів на 1,69 млн гривень.