«МЗУ» за 228 мільйонів замовили в «Октафарми» ліки від гемофілії по гуртових цінах
16.12.2020   //  

ДП «Медичні закупівлі України» Міністерства охорони здоров’я України 20 листопада та 8 грудня за результатами тендерів замовило компанії «Octapharma AG» (Швейцарія) ліки для хворих на гемофілію на 227,51 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять препарати власного виробництва в Швеції, Австрії та Франції для хворих на гемофілію. Гуртові договірні ціни нижчі від цін на маленьких закупівлях інших замовників. Зокрема «Медзакупівлі» замовили фактор коагуляції крові людини VIII та фактор Віллебранда зі співвідношенням один до одного та більше Вілате у дозуваннях 500 МО та 1000 МО за ціною 11,49 грн./МО. У червні Департамент охорони здоров’я КМДА замовляв у ТОВ «Діатом» значно меншу партію на 19% дешевше – по 13,73 грн./МО.

Крім того, придбали фактор коагуляції крові людини IХ плазмовий Октанін Ф у дозуванні 1000 МО або 1200 МО по 2,29 грн./МО. Дитячий констультативно-діагностичний центр в Одесі влітку замовляв у «Діатому» значно меншу партію по 7,36 грн./МО, а Чернівецька обласна дитяча клінічна лікарня навесні – у нього ж по 7,24 грн./МО, що втричі дорожче.

Ще купили фактор коагуляції крові людини VIII плазмовий Октанат. Ці ліки в дозуванні 1000 МО коштують 2,29 грн./МО, у дозуванні 500 МО – 2,24 грн./МО, а в дозуванні 250 МО по 4,00 грн./МО. Восени «Охматдит» замовив тому ж «Діатому» кілька флаконів дозуванням 1000 МО по 6,74 грн./МО, що втричі дорожче від гуртової ціни «МЗУ».

У відкритому продажу в аптеках цих препаратів немає, бо їх продають за рецептом.

На тендерах щодо комбінації факторів VIII та Віллебранда єдиним суперником була фірма «Діатом» із тим самим препаратом Вілате виробництва переможця. Тому в цих випадках формальна економія відносно очікуваної вартості закупівель виявилась майже нульова.

Натомість за підряди щодо фактора IХ із переможцем змагалась інша компанія-виробник – «Kedrion S.P.A.» (Італія) зі своїм препаратом Аімафікс. Вона також пропонувала свій препарат Емоклот на тендерах щодо фактора VIII, на один з яких прийшло ще й ТОВ «Біофарма Плазма» зі своїм препаратом Біоклот А. Тож на конкурентних торгах сума переможних пропозицій виявилась на 18% нижчою від очікуваної вартості закупівель.

Швейцарська «Octapharma AG» належить німецькому мільярдеру Вольфгангу Маргеру.