Конкурентів картелю випхали з ремонту автодороги М-12 на мільярд гривень
17.11.2020   //  

9 листопада Адміністративна колегія Антимонопольного комітету України скасувала допуск консорціуму «Блек Сі Консорціум» та ТОВ «Азвірт ММС» до аукціону очікуваною вартістю в 1,06 млрд гривень. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

26 липня САД у Кіровоградській області оголосила тендер на поточний середній ремонт автодороги М-12 Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам’янка (через м. Вінницю) на ділянці км 584+222 – км 704+400 (окремими ділянками) (ділянка км 640+790 – км 683+600).

На конкурс подались ТОВ «Азвірт ММС», ТОВ «Ростдорстрой», ТОВ «СУНП «Автострада», консорціум «Блек Сі Консорціум», ПП «Автомагістраль», ТОВ «Енергетично-дорожнє будівництво», ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл». До участі в торгах замовник спочатку допустив усіх претендентів, окрім ПП «Автомагістраль». Єдиною претензією до цієї фірми була відсутність інформації  щодо кваліфікації інженера-геодезиста, САД вимагала надати витяг на співробітника з держреєстру сертифікованих інженерів-геодезистів. Цього «Автомагістраль» не зробила протягом 24 годин.

Натомість «Автомагістраль» оскаржила в адмінколегії АМКУ допуск до аукціону конкурента – консорціуму «Блек Сі Консорціум» (в нього входить турецька фірма «Макьоль» і група Олександра Ярославського). Участь «Блек Сі Консорціуму» також  оскаржувало ТОВ «Енергетично-дорожнє будівництво», яке окрім консорціуму оскаржило ще й допуск на  тендер азербайджанського ТОВ «Азвірт ММС».

Претензії до консорціуму Ярославського полягали у неусуненні зазначених замовником невідповідностей у тендерній документації протягом 24 годин. Зокрема «Блек Сі Консорціум» не надав додатки до аналогічного договору, а також документально не підтвердив можливість отримати достатній обсяг асфальтобетонних сумішей та ЩМАС. У ТОВ «Азвірт ММС» головним гріхом було свідоцтво про реєстрацію машин, оформлене  на ТОВ «Азвірт Україна»,  що «не було учасником закупівлі».

Рішенням від 9 листопада адмінколегія АМКУ відхилила допуск «Азвірту» та «Блек Сі Консорціуму».

Варто зазначити, що на початку тендеру претенденти вимагали від замовника змінити умови в тендерній документації.

Потенційних учасників зокрема збентежив строк виконання тендеру, що передбачає 24 грудня 2020 року завершення ремонту ділянок загальною протяжністю 42,8 км. За умовами договору, підрядник несе відповідальність за порушення зі своєї вини строку закінчення виконання робіт. Це передбачає пеню у розмірі 0,1 відсотка вартості робіт (послуг) за кожний день прострочення, а за прострочення понад тридцять днів додатково штраф у розмірі семи відсотків від вартості контракту.

«Формується уявлення, що замовник умисно зазначає нереальні строки виконання робіт до 24 грудня 2020 з метою відштовхування або недопущення потенційних учасників від участі в тендері, оскільки по відношенні до них будуть застосовані штрафні санкції відповідно до умов договору підряду, а як результат такі дії спрямовані на перемогу конкретно визначеного учасника в тендері з подальшим продовженням, саме для нього, строку виконання робіт за договором підряду», – зазначається у вимозі.

Проте уповноважена особа САД у Кіровоградській області Олег Нагула визнав цю вимогу такою, що не підлягає задоволенню. Ремонт автодороги входить в перелік об’єктів, чиє фінансування у 2020 році затверджено постановою Кабінету Міністрів України. «Відповідно до постанови, у 2020 році повинно відбутися і введення об’єкта в експлуатацію. Крім того пункт 4 частини 5 статті 41 Закону України «Про публічні закупівлі» передбачає можливість продовження строку дії договору», – зазначив Нагула у відповіді на цю вимогу.

Також претенденти просили зменшити в умовах тендеру мінімальну кількість дорожніх катків з 15 одиниць. Скаржник вважав таку кількість завищеною, беручи до уваги, що  на аналогічних підрядах по Н-08 Бориспіль – Дніпропетровськ – Запоріжжя (через м. Кременчук) на ділянці км 414+377 – км 450+455 (2 лоти) вимагалось 8 дорожніх котків; на тендері поточний середній ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення М-04 Знам’янка – Луганськ – Ізварине (на м. Волгоград через мм. Дніпро, Донецьк) на ділянці км 72+442- км 151+930 (окремими ділянками) – 4 дорожніх котків тощо.

На це Олег Нагула відповів, що така кількість техніки  «розрахована замовником з урахуванням великих обсягів робіт, які необхідно виконати у стислі строки».