Дилер одних росіян зніс через АМКУ переговорку «Енергоатома» з дилером других росіян
11.11.2020   //  

Адмінколегія з розгляду скаргу АМКУ 2 листопада зобов’язала ДП «НАЕК «Енергоатом» відмінити переговорну процедуру для купівлі запчастин до дизель-генераторів Запорізької АЕС на 3,47 млн євро або 115,18 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Як уже писали «Наші гроші», атомники хотіли купити 15 953 запчастини до двигунів 78Г дизель-генераторів АСД-5600. Виробником цих запчастин є АО «Машиностроительная корпорация «Дизель-Энерго» (Росія). А самі дизелі, які від часів СРСР використовують у якості резервної електростанції на випадок раптового знеструмлення на більшості АЕС України, виробляв збанкрутілий в 2000 році петербурзький завод «Русский дизель».

Переговорну процедуру з «ISG Supply OÜ» (Естонія) оголосили 16 жовтня, а 22 жовтня завантажили угоду, а потім – порожній файл замість неї. Нині вона має статус «проект».

Закупівлю без торгів обґрунтували через «виникнення особливих економічних обставин з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій». В обґрунтуванні замовник заявив, що інакше блоки №2,4,5 можуть не вийти вчасно із планово-попереджувального ремонту.

За даними самого замовника, блок №4 ЗАЕС мав вийти з капітального планового ремонту 15 жовтня. Проте, як повідомляє прес-центр на 10 листопада, так і не вийшов. Середній плановий ремонт блоку №2 має завершитись 11 листопада, блоку №5 – 30 листопада.

Відхилена фірма «Inkla Trading&Engineering GmbH» (Австрія) з продукцією ТОВ «Кінгісеппський машинобудівний завод» («КМЗ», Росія) поскаржилась в АМКУ на застосування переговорної процедури. На її думку, воно було неправомірним.

По-перше, скаржник заявив, що надзвичайна ситуація ще не настала. Замовник відповів, що хоче її уникнути. По-друге, скаржник зауважив, що заходи щодо продовження строку служби блоку №5 мають бути виконані аж до 27 травня 2022 року. Замовник відповів, що йдеться про наслідки невиходу блоку №5 із ремонту для енергосистеми України, а не про весь комплекс заходів, які треба виконати для продовження строку служби. При цьому він поклав провину за неможливість вчасного ремонту дизелів блоку №5 на скаржника, який, мовляв,  не виконував угоди, поставляв брак і оскаржував тендери, через що їх відміняли.

По-третє, «Inkla» заявила, що той лист голови Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) Григорія Плачкова про неможливість використання продукції «КМЗ» в ремонті дизель-генераторів АЕС, за яким її відхилили, не є рішенням ДІЯРУ. Вона подала адвокатський запит Плачкову. Той відповів, що його лист до «Енергоатома» базувався лише на інформації, отриманій від самого «Енергоатома». І що ДІЯРУ не втручається в господарську діяльність «Енергоатома», в тому числі не контролює його закупівлі.

«Енергоатом» відповів, що отримав офіційну відповідь ДІЯРУ на свій лист і не бачить підстав для її ігнорування, тому вважає обов’язковою для врахування при закупівлях.

Адмінколегія АМКУ вирішила, що замовник не довів наявність обставин, пов’язаних із негайною ліквідацією наслідків надзвичайної ситуації, які унеможливлюють дотримання строків для проведення тендеру. І наказала йому відмінити цю переговорну процедуру.

Нагадаємо, тим часом «ЗАЕС» замовляє запчастини у «ISG Supply OÜ» через допороги.