Укравтодорівці заховали ціни на будматеріали у контракті з «ПБС» на півмільярда гривень
21.10.2020   //  

19 жовтня Служба автомобільних доріг у Закарпатській області уклала договір з ТОВ «ПБС» на поточний середній ремонт автодороги державного значення Р-21 Долина-Хуст вартістю 456,61 млн гривень. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Окрім «ПБС» у тендері брали участь ТОВ «ШБУ 77» та  ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл». Скласти їм конкуренцію намагалось ТОВ «Шляхове будівництво «Альтком», проте його досвід основних будівельних робіт, зокрема у  регенерації дорожнього одягу за технологією «холодний ресайклінг» виявився меншим за зазначений в умовах тендеру. «Альтком» пробував оскаржити цю вимогу у адмінколегії АМКУ, проте зазнав фіаско.

В результаті торги провели без «Альткома». В процесі аукціону ціна зменшилась з очікуваної ціни 476,86 млн грн всього на 4%. В пропозиції переможця ціни на основні будівельні матеріали, що зазвичай складають левову частку у кошторисі ремонту, відсутні. Їх немає ні у підписаному з САД договорі, ні серед поданої до конкурсу документації.

ТОВ «ПБС» зі статутним капіталом у 6,02 млн гривень було засновано у березні 2004 року в Івано-Франківську Іванною Непік, яка працювала на курорті “Буковель” Ігоря Коломойського. Директором “Буковелю” був Олександр Шевченко. Зараз він є кандидатом в депутати до Івано-Франківської обласної ради від партії «За майбутнє» бізнес-партнера Коломойського Ігоря Палиці. На свій сторінці у Facebook Шевченко поширює фотографії з дорожніх підрядів «ПБС», на якій присутній будівельний транспорт з емблемою компанії, з дописом: «Наша команда почала ремонт».

З початку року «ПБС» виграло тендерів  на 10, 35 млрд гривень.

Як повідомляли «Наші Гроші», Укравтодор зазвичай віддає «ПБС» більшість підрядів на ремонт доріг в Карпатах, а «ПБС» не заважає замовнику проводити тендери з дискримінаційними заточками в інших регіонах. Наприклад, влітку на тендері очікуваною вартістю 1,33 млрд грн у Тернопільській області «ПБС» спочатку подало скаргу в АМКУ, але через пару днів відкликало її через відсутність «подальшої зацікавленості». В результаті на конкурс не зміг податись жодна інша фірма окрім представників НАДУ «Техно-буд-центр» та «Автомагістраль-Південь», які між собою і розіграли підряд зі знижкою у 1,8%.