Японці з грошима на міст чекають Зеленського, Арахамію і Криклія
20.10.2020   //  

Текст: Марина Ансіфорова, “Наші гроші”

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія у вересні поставив зухвалий ультиматум Японському агентству міжнародного співробітництва (JICA): або японці починають за рік кредитувати будівництво моста через Південний Буг у Миколаєві, або ж у іншому випадку Україна «віддасть цей міст іншій країні та іншим підрядникам».

Б’ють на сполох усі – Зеленський проводить дипломатичні зустрічі з японцями, Криклій – закликає їх «переглянути терміни реалізації проєкту». От тільки в Посольстві Японії «Нашим грошам» повідомили зовсім інше – Агентство з початку року готове до обговорення кредиту і лише чекає підтвердження і початку переговорів з української сторони. Тобто як би не маніпулювали українські політики у телевізорі, виходить, що проблема зовсім на іншому стороні поля.

Укравтодор, чого так багацько?

Нагадаємо, будівництво мосту через Південний Буг, який розвантажить Миколаїв від засилля фур, Укравтодор оцінив у рекордні 20,3 млрд гривень.Обгрунтування цієї вартості ми поки досі очікуємо від відомства. По суті, відповідальність за цю цифру, опубліковану у тендерній документації на проектування моста, лежить на Укравтодорі – оскільки у JICA заявляють, що кінцевих переговорів стосовно суми, терміну та умов надання кредиту з українською стороною ще не проводилось.

«Отримавши запит, від української сторони, у 2018-2019 рр JICA проводило техніко-економічне обгрунтування за власний кошт. Із завершенням ТЕО необхідні для вивчення цього проєкту дослідження були в основному завершені. Таким чином, японська сторона вже готова для проведення детальних переговорів щодо майбутнього єнового кредиту. З іншого боку, український уряд пояснив, що необхідно також провести внутрішні погоджувальні процедури, і зараз ми чекаємо їх завершення зі сторони українського уряду» – сказав заступник голови місії Кадзуя Оцука у коментарі «Нашим грошам».

Виходить, що Давид Арахамія і Владислав Криклій відверто маніпулюють, натякаючи на те, що саме Японське агентство винне у затягуванні процесу із будівництвом моста через Південний Буг.

А поки одні чекають, інші – «пиляють»

Поки JICA очікує, у Кабміні/Укравтодорі/Офісі Президента тривають «внутрішні погоджувальні процедури». Фоном проходить тендер на проектування мосту через Південний Буг, який виграла фірма «Міжнародний проектний інститут» з орбіти радника голови Укравтодору Євгена Петрощука. Причому початково на аукціоні перемогла інша фірма, що запропонувала розробити проект моста на 10 мільйонів дешевше, але Миколаївська САД протизаконно відхилила пропозицію компанії і обрала подорожче.

Окрім цього, у паблік потроху «зливаються» подробиці можливих умов «японського кредиту» – про які, схоже, не чули й самі японці. Кандидат на пост міського голови Миколаєва Владислав Чайка розказав, що японська сторона планувала дати кредит на 40 років із відсотковою ставкою 0,1 річних. Але найголовніша в його коментарі – ось ця фраза:

«При цьому, близько 70% фінансування цього проекту можуть реалізувати українські компанії».

За словами постійного представника Офісу JICA в Україні Сугімото Сатоші, детальних консультацій стосовно надання кредиту ще не проводилось, а тому ми можемо припустити, що історія, в якій дві третини роботи з будівництва мосту на Південний Буг виконуватимуть українські компанії – це амбітні плани саме українського уряду і Укравтодору.

Ось і ті побоювання, які ми висловлювали у минулій статті – справа не у кредиторах, а у тих, хто нині «консультується» за найбільш зручні умови цього кредиту, аби у перспективі значна частина з рекордних 20 мільярдів осіла в чужих кишенях.

Блог від: Марина Ансіфорова