Медуніверситет, медколедж і дитбудинок замовили фуфломіцин Протефлазід
13.10.2020   //  

Медуніверситет, медколедж і дитячий будинок замовили фітопрепарати Протефлазід і Флавовір, які не мають доведеної ефективності. Про це свідчать дані моніторингу «Наших грошей» фармацевтичних закупівель за березень-червень у системі «Прозорро».

Йдеться про фітопрепарати Протефлазід і Флавовір виробництва українського ТОВ «Науково-виробнича компанія «Екофарм», які рекламуються як противірусні засоби прямої дії, але не мають доведеної ефективності та навіть міжнародної непатентованої назви діючої речовини. Це розчини екстракту Протефлазіду, отриманого з трав щучка дерниста і вейник наземний, в етиловому спирті у флаконах-крапельницях по 50 мл.

У 2019 році «НВК «Екофарм» програла суд по захисту ділової репутації проти Анатолія Власенка, який у своїй фейсбук-публікації включив Протефлазід у список фуфломіцинів.

У квітні Київський міський будинок дитини ім. М.М. Городецького Департаменту охорони здоров’я КМДА замовив у ТОВ «БаДМ» 30 флаконів Протефлазіду по 527,72 грн. і 20 флаконів Флавовіру по 163,90 грн. Це відповідає найнижчим цінам в аптеках Києва.

Майже тоді ж Харківський національний медичний університет Міністерства охорони здоровя України замовив у ТОВ «Спас 2018» десять флаконів Флавовіру по 175,32 грн.

Крім того, у квітні Чортківський державний медичний коледж Тернопільської обласної ради замовив у вищезгаданої фірми «БаДМ» один флакон Протефлазіду за 521,68 грн.

Дитбудинок провів спрощену процедуру, університет відзвітував про закупівлю без використання електронної системи на малу суму, а коледж провів відкриті торги.

Директором столичної компанії «НВК «Екофарм», яка виробляє лише препарати із Протефлазіду, є Михайло Груша. Засновниками вказані столичне ТОВ «Пента-Офіс» Анатолія та Ліни Новиків і вірґінський офшор «Валора Файненшиал Сервісез Корп».

Нещодавно «НВК «Екофарм» подала позов проти АМКУ, який у липні визнав, що вона порушила закон «Про захист від недобросовісної конкуренції», та оштрафував її за це на 3,21 млн грн. Порушення полягало в тому, що вона рекламувала свій Протефлазід на інтернет-сайтах як препарат для лікування та профілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2, без офіційних рекомендацій МОЗ.

Детальніше про це рішення АМКУ читайте у публікації платформи «Ліга антитрасту».

У 2015 році суд дозволяв прокуратурі Полтавської області обшукати «НВК «Екофарм» в рамках кримінального провадження від 2014 року щодо шахрайства. Слідство вважало, що невстановлені особи, представляючись медпредставниками виробників і продавців ліків та зловживаючи довірою службових осіб медзакладів Полтавської області та їх пацієнтів отримують аванс за дорогі ліки, але фактично не виконують зобов’язань. Крім того, на думку прокуратури, медпредставники «НВК «Екофарм» підкуповували головних лікарів і заввідділів медзакладів Полтавської області, щоб ті рекомендували і виписували рецепти на її препарати. Відтоді нових ухвал по цій справі в судовому реєстрі не було.