«Укроборонсервіс» знизив ціну бронеавтомобілів Гладковського до 44 мільйонів (додано)
12.10.2020   //  

(Додано повідомлення «Укроборонпрому»)

ДП «Укроборонсервіс» 30 вересня уклало угоду з ДочП «Автоскладальний завод №1» ПАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс» про закупівлю бронемобілів на 44,49 млн грн. (звільнено від ПДВ). Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 20 листопада поставлять шість броньованих військових автомобілів по 7,42 млн грн.

Аванс 70% виплатять протягом десяти банківських днів після підписання угоди, а решту – протягом місяця після поставки. Інших деталей у звіті про укладення договору немає.

Після публікації цієї інформації «Укроборонпром» оприлюднив уточнюючу інформацію стосовно цього контракту.

Договір на закупівлю шести броньованих машин між «Укроборонсервісом» та дочірнім підприємством «Богдан Моторс» був укладений ще у січні 2019 року, тобто попереднім керівництвом “Укроборонсервісу”. Раніше його не публікували. Зараз у «Прозорро» була оприлюднена лише додаткова угода до старого договору. У додатковій угоді була визначена остаточна зменшена вартість бронеавтомобілів на підставі розрахунково-калькуляційних матеріалів про фактичні витрати.

Контракт був на межі зриву, втім, завдяки спільним зусиллям Укроборонпрому, Укроборонсервісу та Міністерства оборони України, зокрема заступника міністра Олександра Миронюка, його вдалося виконати у повному обсязі. Окрім того, на бронеавтомобілях, відповідно до побажань замовника, встановили обладнання з літерою О1, успішно провели повторні випробування, а собівартість одного автомобіля вдалося знизити на 5,4 млн грн – пояснив директор “Укроборонсервісу” Володимир Воронін.

Стаття 75 Господарського кодексу України та розділ 10 Наказу №333 ДК “Укроборонпром” від 29.11.19 року зобов’язують підприємства Концерну протягом 7 календарних днів після укладення закупівельного договору на суму, що перевищує 200 тисяч (згідно з ГК) або 50 тисяч гривень (згідно з Наказом №333), опублікувати його у системі Прозорро. Ані згадана стаття, ані згаданий розділ не поширюються на публікацію додаткових угод до раніше укладених договорів. Тобто, “Укроборонсервіс” не мав розміщувати звіт про додатково укладену угоду до договору 2019 року у системі Прозорро і зробив це виключно з міркувань прозорості та підзвітності.

«Таким чином, нова команда Укроборонпрому не закуповувала бронетранспортери у “компанії Гладковського”, а лише виконала контрактні зобов’язання підприємства перед замовником – Міністерством оборони України, та вимоги законодавства про закупівлі. При цьому, “Укроборонсервіс” виготовив машини, вартість яких виявилася дешевшою від очікуваної вартості за контрактом, укладеним попереднім керівництвом. Варто зазначити, що “Укроборонсервіс”, фактично, врятував зірваний попереднім керівництвом компанії контракт і виконав державне оборонне замовлення перед Міністерством оборони України», – йдеться у прес-релізі.

Державне підприємство «Укроборонсервіс» є дочірнім підприємством Державної компанії «Укрспецекспорт» зі складу Державного концерну «Укроборонпром». Серед усієї іншої продукції воно виготовляє мобільні мінометні установки «Барс-8ММК» та машини артилерійської розвідки «Барс-8АР» на базі легкого бронемобіля «Барс-8».

Бронемобіль «Барс-8» на платформі пікапа Dodge Ram виготовляє корпорація «Богдан» у Черкасах спільно з ПрАТ «Науково-виробниче об’єднання «Практика» Олега Висоцького.

Видання Міноборони «АрміяInform» повідомляє, що він має протимінний і балістичний захист за стандартом STANAG 4569 Level 2 та знаходиться на озброєнні з 2020 року.

Комерційний директор корпорації «Богдан» Ігор Осадчий повідомляв «Радіо свободи» торік, що такий бронемобіль коштує $200-300 тис. Нині це дорівнює 5,67-8,51 млн грн.

Співвласником «Богдан Моторс» раніше був екс-президент України Петро Порошенко, а нині компанія належить його бізнес-партнеру Олегу Гладковському (Свинарчуку), колишньому першому заступнику секретаря РНБОУ. Торік його син Ігор Гладковський з друзями фігурував у скандалі в «Укроборонпромі». Компанія «Богдан Моторс» очолила Топ-10 постачальників транспорту України у 2014-2016 роках від «Наших грошей».