Спалять чи продадуть? Фірма митників-юстиціонерів запропонувала податківцям за 1 копійку спалити 735 тисяч пачок цигарок
30.09.2020   //  

За одну копійку ТОВ «Нью Екосвіт» має знищити 735 006 пачок цигарок на замовлення ГУ ДПС у Закарпатській області. Відповідний договір з фірмою податківці уклали 24 вересня за результатами тендеру. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У податковій службі виставили очікувану вартість тендеру 3000 гривень. Окрім «Нью Екосвіту» на торги подались ПП «Рома» та ТОВ «Екологічні переробні технології».

Вимога ТОВ «Екологічні переробні технології» привести ціну тендеру до ринкової.

«Екологічні переробні технології» ще перед аукціоном звернули увагу замовника на «аномально низьку» очікувану вартість. На думку фірми, 3000 гривень за знищення 735 тисяч пачок цигарок  «не покриває витрати собівартості» по транспортуванню, вантажно-розвантажувальним роботам, охороні та знищенню тютюнових виробів. Фірма вимагала провести моніторинг цін та привести очікувану вартість до «ринкових показників». Однак у  ДПС відхилили вимогу «по причині обмежених кошторисних призначень». (Повністю текст вимоги та відповіді податківців в кінці).

«Нью Екосвіт» виграло тендер не торгуючись, фірма одразу запропонувала 1 копійку за свої послуги, і зробити дешевшу пропозицію інші учасники вже не могли.

«Нью Екосвіт» традиційний отримувач замовлень на спалення контрабанди у Закарпатській області. Хоча раніше вона так дешево свої послуги не пропонувала, у липні вона забрала підряд на утилізацію 88 тисяч пачок цигарок за 1 гривню.

За минулий рік «Нью Екосвіт» отримало 10 підряди на 422 тис. гривень. З початку поточного року виграв 31 лот на 1,20 млн. гривень.

ТОВ «Нью Екосвіт» засноване у  березні 2013 року, власниками зазначені Віктор Вудмаска та Олександр Вагерич. Перший – співмешканець в.о. начальника Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Маріанни Готри, другий є повним тезкою сина старшого державного інспектора на Закарпатській митниці Олександра Вагерича.

Інший уповноважений представник ТОВ «Нью Екосвіт» Анатолій Митровка є чоловіком Любові Митровки, начальника відділу у Головному територіальному управлінні юстиції у Закарпатській області.

У Анатолія Митровки був спільний бізнес Маріанною Готрою, що очолює Закарпатське управління юстиції. У них було ТОВ «Ялинка», яке зараз перебуває в статусі припинення, ця фірма спеціалізувалась переважно на торгівлі  продуктами, напоями та цигарками. Також Анатолій Митровка виступає зберігачем майна боржників, яке виставляється на продаж ДП «Сетам».

До 2016 року співзасновником «Нью Екосвіт» була Зінаїда Станко, дружина Василя Станка – заступника начальника Відділу митного оформлення №1 Митного посту Ужгород Закарпатської митниці ДФС.

Ольга Прокопишина, “Наші гроші”

 

Номер вимоги: UA-2020-08-31-001716-a.a3

Статус: Відхилено

Учасник: ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “ЕКОЛОГІЧНІ ПЕРЕРОБНІ ТЕХНОЛОГІЇ”, Код ЄДРПОУ:37797799

Дата подання: 16 вересня 2020 11:59

Обраний учасник ТОВ “НЬЮ ЕКОСВІТ” Переможцем не відповідає умовам, визначеним в Оголошенні, договорі і чинному законодавстві та підлягає відхиленню. Ціна не відповідає ринковій ціни щодо надання послуг, визначених закупівлею.

1.Найменування Замовника: Головне управління Державної податкової служби у Закарпатській області, код ЄДРПОУ: 43143065. Адреса: 88000, Україна, Закарпатська область, Ужгород, вул. Августина Волошина, 52
2.Скаржник: Товариство з обмеженою відповідальністю «Екологічні переробні технології», код ЄДРПОУ 37797799, юридична адреса: 04655, м. Київ, вул. Полярна, буд. 20, офіс № 218.
3.Номер закупівлі: UA-2020-08-31-001716-a, Код ДК021: 90520000-8 Послуги у сфері поводження з радіоактивними, токсичними, медичними та небезпечними відходами (Послуги у сфері поводження з радіоактивними, токсичними, медичними та небезпечними відходами (Послуги з утилізація або знищення вилученої з обігу неякісної та небезпечної продукції – тютюнових виробів) (Джерело фінансування – спеціальний фонд). Кількість – 735 006 пачок.
4.Підстави подання вимоги: Обраний учасник ТОВ “НЬЮ ЕКОСВІТ” (код ЄДРПОУ 38629116)Перереможцем не відповідає умовам, визначеним в Оголошенні, договорі і чинному законодавстві, пропозиція якого підлягає відхиленню.

5.Обгрунтування вимоги:

Згідно протоколу розгляду тендерних пропозицій тендерним комітетом Головного управління ДПС у Закарпатський області від 14.09.2020 року було вирішено наступне:

Ми не погоджуємось із зазначеним рішенням з наступної причини:
За результатами електронного аукціону початкова та остаточна пропозиція Переможця ТОВ «НЬЮ ЕКОСВІТ» (код ЄДРПОУ 38629116) становить 0,01 грн з ПДВ. Зазначена ціна (0.01 грн.) зовсім не відповідає ринковій ціни щодо надання послуг із знищення вилученої з обігу неякісної та небезпечної продукції – тютюнових виробів.
Зауважуємо, Постановою КМУ від 25 серпня 1998 року № 1340 затверджено Порядок обліку, зберігання, оцінки конфіскованого та іншого майна, що переходить у власність держави, і розпорядження ним (в редакції від 21.12.2019 р.)
В Розділі «Переробка, утилізація або знищення майна» зазначеного порядку вказане наступне:
Переробка або знищення спирту етилового, алкогольних напоїв та знищення приладів для незаконного виготовлення спирту етилового, алкогольних напоїв, обладнання для промислового виробництва спирту етилового, алкогольних напоїв (у разі його нереалізації), виробничої, транспортної, споживчої тари (упаковки), етикеток, корків, засобів закупорки, марок акцизного податку (у тому числі підроблених), тютюнових виробів, обладнання для промислового виробництва сигарет та цигарок, паперу цигаркового і фільтрів здійснюється за рішенням комісії, утвореної відповідно до пункту 7 цього Порядку, з дотриманням таких вимог:
2) знищення спирту етилового, алкогольних напоїв, приладів для незаконного виготовлення спирту етилового, алкогольних напоїв, обладнання для промислового виробництва спирту етилового, алкогольних напоїв (у разі його нереалізації), виробничої, транспортної, споживчої тари (упаковки), етикеток, корків, засобів закупорки, марок акцизного податку (у тому числі підроблених) та тютюнових виробів, обладнання для промислового виробництва сигарет та цигарок, паперу цигаркового і фільтрів здійснюється шляхом спалювання, руйнування, фізико-хімічної, біологічної або іншої обробки відповідно до вимог законодавства. Знищення за рішенням комісії проводиться на підприємствах, що відібрані відповідно до Закону України “Про публічні закупівлі”. Знищення невеликих за обсягом партій алкогольних напоїв, спирту етилового (не більше ніж 100 літрів), тютюнових виробів (не більше ніж 50 пачок) може провадитися комісією.
Підприємства, що здійснюють знищення відповідної продукції та обладнання, зобов’язані:
забезпечувати систему належних безпечних для здоров’я людини та довкілля умов знищення відповідної продукції, обладнання;
мати технічні можливості для знищення відповідної продукції, обладнання;
забезпечувати знищення зазначеної продукції та обладнання з додержанням вимог відповідних нормативно-правових актів і нормативних документів;
знищувати продукцію, обладнання такими методами, що унеможливлюють подальше відновлення первинних споживчих властивостей продукції, обладнання;
вести облік надходження та знищення продукції, обладнання;
під час процедури знищення забезпечувати безперешкодний доступ до приміщень, де відбувається знищення, членам комісії, представникам суб’єкта господарювання, зазначеного в цьому пункті, представникам асоціації виробників та/або імпортерів відповідної категорії продукції;
забезпечувати контроль за знищенням продукції, обладнання та не допускати несанкціонованого їх використання;
забезпечувати відеофіксацію процесу знищення у повному обсязі з наданням доступу до електронної форми відеозапису органу, що здійснив вилучення майна.
Тютюнові вироби, вміщені в упаковку (тару), знищуються в такій упаковці (тарі).
Знищення (утилізація) проводиться під контролем членів комісії, утвореної відповідно до пункту 7 цього Порядку. За рішенням комісії повноваження щодо контролю за знищенням (утилізацією) майна, що здійснюються шляхом особистої присутності, може бути делеговано окремому члену (членам комісії), у тому числі представнику іншого територіального органу, що вилучив та обліковує таке майно.

Пунктом 5.3 Договору про надання послуг у сфері поводження з радіоактивними, токсичними, медичними та небезпечними відходами (послуги з утилізації або знищення вилученої з обігу неякісної та небезпечної продукції – тютюнових виробів) (ДК021-2015: 90520000-8), який зазначений в документації закупівлі

5.3. Виконавець зобов’язаний:
5.3.5. Забезпечити своїми силами організацію знищення тютюнових виробів на умовах, передбачених цим Договором.
5.3.6. Забезпечувати знищення тютюнових виробів з додержанням вимог відповідних нормативно-правових актів і нормативних документів.
5.3.7. Знищувати тютюнові вироби такими методами, що унеможливлюють подальше відновлення первинних споживчих властивостей продукції.
5.3.8. Здійснити навантаження/розвантаження, транспортування тютюнових виробів до місця їх знищення своїми силами, що входить до вищезазначеного комплексу послуг із знищення. При цьому відповідальність за виконання вказаних послуг перед Замовником несе Виконавець.
5.3.9. Забезпечити зберігання тютюнових виробів за місцем їх знищення.
5.3.10. Під час процедури знищення тютюнових виробів забезпечувати безперешкодний доступ до приміщень, де відбувається знищення, членам комісії, представникам Замовника.
5.3.11. Забезпечити контроль за знищенням тютюнових виробів та не допускати несанкціонованого їх використання.
5.3.12. Здійснювати знищення тільки в присутності членів комісії, що створена згідно з постановою Кабінету Міністрів України (далі – КМУ) «Про Порядок обліку, зберігання, оцінки конфіскованого та іншого майна, що переходить у власність держави,
і розпорядження ним» від 25.08.1998 № 1340, представників Замовника.
5.3.13. Надати членам комісії, що створена згідно з постановою Кабінету Міністрів України (далі – КМУ) «Про Порядок обліку, зберігання, оцінки конфіскованого та іншого майна, що переходить у власність держави, і розпорядження ним» від 25.08.1998 № 1340, представникам Замовника, можливість здійснити фото та відео фіксацію процесу знищення тютюнових виробів.
5.3.14. Надати доступ представникам засобів масової інформації до процесу знищення тютюнових виробів.

Кількість тютюнових виробів, які підлягають знищенню – 735 006 пачок.

Яким чином ТОВ «НЬЮ ЕКОСВІТ» (код ЄДРПОУ 38629116) зможе забезпечити знищення 735 006 пачок тютюнових виробів за 0,01 грн, враховуючи вищезазначені вимоги?
Обрання учасника переможцем з ціною, яка не може покрити послуги по знешкодженню тютюнових виробів, не кажучи про транспортування, розвантажування, зберігання та охорона тютюнових виробів, свідчить про корупційну складову та про порушення основних принципів здійснення публічних закупівель.

Цінова пропозиція Переможця ТОВ «НЬЮ ЕКОСВІТ» (код ЄДРПОУ 38629116), яка становить 0,01 грн. з ПДВ не покриває собівартості вищезазначених послуг. За 0,01 грн. неможливо знешкодити тютюнові вироби, не кажучи про додаткові витрати такі як: ціна за пальне, податки, тощо.
Готовність Учасника знешкодити 735 006 пачок тютюнових виробів за 0,01 грн свідчить про те, що цигарки підуть на продаж, а не на утилізацію, що є порушенням чинного законодавства.

Пропозиція учасника ТОВ «НЬЮ ЕКОСВІТ» не відповідає умовам договору та чинному законодавству, відповідно, підлягає відхиленню.

З вищенаведених причин, вимагаємо:
1.Відмінити рішення тендерного комітету Головного управління ДПС у Закарпатський області від 14.09.2020 про обрання Учасника ТОВ “НЬЮ ЕКОСВІТ” (код ЄДРПОУ 38629116) Переможцем на підставі невідповідності вимогам, які визначенні в Договорі та чинному законодавстві.
2.Провести неупереджену оцінку наступних тендерних пропозицій відповідно чинному законодавству.

Документи

Рішення замовника: Вимога відхилена

21 вересня 2020 15:44

Розглянувши Вимогу про усунення порушення UA-2020-08-31-001716-a.a3 від 16.09.2020 ТОВ «Екологічні переробні технології» (код ЄДРПОУ 37797799) Головне управління ДПС у Закарпатській області повідомляє наступне.
Згідно зі статтею 3 Закону України «Про публічні закупівлі» (із змінами та доповненнями) цей Закон застосовується зокрема до замовників, визначених пунктами 1-3 частини першої статті 2 цього Закону, за умови що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а робіт – 1,5 мільйона гривень.
Оголошена закупівля Послуг у сфері поводження з радіоактивними, токсичними, медичними та небезпечними відходами (Послуг з утилізація або знищення вилученої з обігу неякісної та небезпечної продукції – тютюнових виробів) (ДК021-2015: 90520000-8) (UA-2020-08-31-001716-a) з очікуваною вартістю закупівлі 3 000,0 грн не відноситься до сфери застосування Закону України «Про публічні закупівлі» (із змінами та доповненнями).
Закупівля Послуг у сфері поводження з радіоактивними, токсичними, медичними та небезпечними відходами (Послуг з утилізація або знищення вилученої з обігу неякісної та небезпечної продукції – тютюнових виробів) (ДК021-2015: 90520000-8) (UA-2020-08-31-001716-a) регламентуються Інструкцією про порядок використання електронної системи закупівель у разі здійснення закупівель, вартість яких є меншою за вартість, що встановлена в абзацах другому і третьому частини першої статті 2 Закону України «Про публічні закупівлі» (із змінами та доповненнями), затвердженою Наказом ДП «ПРОЗОРРО» №10 від 19.03.2019 (із змінами та доповненнями).
Оскільки очікувана вартість закупівлі Послуг у сфері поводження з радіоактивними, токсичними, медичними та небезпечними відходами (Послуг з утилізація або знищення вилученої з обігу неякісної та небезпечної продукції – тютюнових виробів) (ДК021-2015: 90520000-8) (UA-2020-08-31-001716-a) склала 3 000,0 грн, Головне управління ДПС у Закарпатській області керуючись частиною 3 статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі» (із змінами та доповненнями) використало електронну систему закупівель з метою відбору надавача послуги. В результаті проведеного електронного аукціону по вказаному предмету закупівлі визначена найбільш економічно вигідна тендерна пропозиція ТОВ «НЬЮ ЕКОСВІТ» (код ЄДРПОУ 38629116).
У зв’язку із вищенаведеним вимогу про усунення порушення UA-2020-08-31-001716-a.a3 від 16.09.2020 ТОВ «Екологічні переробні технології» (код ЄДРПОУ 37797799) не задоволено.