Негативний відгук на сайті «Київаудит» може бути підставою для дискваліфікації з тендеру – Колегія АМКУ
10.09.2020   //  

Тендерна Колегія всупереч своїй практиці відмовила скаржнику у вимозі щодо довідки про відсутність негативного досвіду на інтернет-порталі «Київаудит». Про це повідомила «Ліга антитрасту».

Комунальне підприємство «Київжитлоспецексплуатація» оголосило тендер на закупівлю послуг із встановлення систем пожежної сигналізації. У документації на підтвердження досвіду виконання аналогічного договору замовник вимагав від учасника довідку щодо відсутності учасника у списку досвіду співпраці з контрагентами із негативною ознакою на сайті http://kyivaudit.gov.ua.

ПП «Охорона-004» подала до тендерної Колегії скаргу на цю вимогу, адже підприємство вважало її дискримінаційною та такою, що обмежує конкуренцію, а внесення учасника у такий список – оціночним поняттям окремого суб’єкта господарювання.

Тендерна Колегія вважала по-іншому, та вказала в рішенні на відсутність порушень з боку замовника, та відсутність підтвердження неможливості виконання зазначеної вимоги з боку скаржника.

Дійсно, надання довідки в довільній формі не є дискримінацією по відношенню до учасника, але довідка, яку вимагало КП «Київжитлоспецексплуатація» є особливою, адже має засвідчити відсутність негативної співпраці із замовниками для перевірки учасника як контрагента.

При цьому:

  • внесення до списку досвіду співпраці з контрагентами із негативною ознакою на сайт не є обов’язковим, ба більше – Законом не визначено порядок внесення, критерії негативних ознак тощо;
  • наявність/відсутність контрагента в списку не створювало б жодних правових наслідків відповідно до Закону, адже є виключний перелік підстав для відхилення учасника;
  • статтею 17 Закону законодавець вже передбачив норми, якими регулює правовідносини між учасником та замовником щодо раніше укладених договорів про закупівлю з цим самим замовником.

А головне тендерною Колегією не враховано власні рішення, в яких вона неодноразово зобов’язувала внести зміни до тендерної документації з аналогічних питань.

Все вище вказане тільки ще раз доводить необхідність прийняття узагальненої практики тендерної Колегії.

А «Київаудит» вже може сміливо ставити «касу» на довідках. Адже якщо Тендерна колегія найближчим часом знов не передумає, такі довідки будуть «в ціні».

З рішеннями тендерної Колегії можна ознайомитись за посиланнями:

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-07-14-004412-b

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2019-07-11-000101-c

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2019-06-24-002143-a.

«Ліга антитрасту»