Основний актив «Аркади», під який обіцяли залучити кредит для добудови ЖК, опинився у людей Злочевського (додано)
16.08.2020   //  

(додано коментар “Аркади”)

Через кілька днів після того, як апеляційний суд скасував арешт майна банку «Аркада», право власності на комплекс приміщень банку і ділянку під ними на вул. Ольгинська, 3 набув колишній помічник екс-«регіонала», власника газовидобувної компанії Burisma Миколи Злочевського Олег Нелін. Він одразу ж передав це майно в іпотеку гендиректору Burisma Group Тарасу Бурдейному.

Про це свідчать дані Єдиного держреєстру судових рішень, Публічної кадастрової карти та Держреєстру речових прав на нерухоме майно.

23 червня цього року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва Києва з метою збереження майна (майнових прав) довірителів ФФБ та відшкодування завданих збитків наклав арешт на майно банку «Аркада», а саме:

  • комплекс приміщень банку площею 14 тис кв м на вул. Ольгинська, 3-А,
  • ділянка площею 0,53 га на вул. Ольгинська, 3 у Києві,
  • приміщення у Києві на вул. Єлизавети Чавдар, 32 і вул. Василя Касіяна, 2/1,
  • приміщення і 12 земельних ділянок загальною площею 72,6 га у м. Буча,
  • 19 ділянок у с. Михайлівка-Рубежівка загальною площею 159,1 га,
  • 3 ділянки в м. Бровари загальною площею 9,9 га.

Однак, 16 липня Київський апеляційний суд цю ухвалу скасував і у задоволенні клопотання слідчого про арешт майна «Аркади» відмовив.

А вже 21 липня право власності на будівлю на вул. Ольгинська, 3-А і ділянку 0,53 га за цією ж адресою було зареєстровано за фізичною особою – Олегом Неліним, який, у свою чергу, 30 липня передав це майно в іпотеку Тарасу Бурдейному.

Слід зазначити, що будівля і земельна ділянка на вул. Ольгинській були віддані банком у власність Олегу Неліну без спорів, як стягнення іпотеки. При цьому, боржником був не сам банк, а ТОВ «Будеволюція», що виступає забудовником ЖК «Патріотика» та «Патріотика на Озерах». Сама будівля була передана банком в іпотеку з метою забезпечення зобов’язань третьої особи за згодою наглядової ради банку від 06.09.2019. На момент надання згоди, оціночна вартість будівлі становила понад 620 млн грн, що складало майже 27% всіх активів банку «Аркада».

Олег Нелін на початку 2000-х працював у ТОВ «Інфокс» Миколи Злочевського – екс-нардепа, екс-міністра енергетики часів Януковича. Також Нелін працював керівником компанії «Укрнафтосервіс», де головою правління був Злочевський. Крім того, у 2002-2006 рр Нелін був  співвласником ТОВ «Компанія «Стрім» разом із батьком Злочевського – Владиславом Злочевським. Нелін з 2002 р по 2011 р був помічником нардепа Миколи Лісіна – бізнес-парнера Злочевського, який загинуву 2011-му в ДПТ. У Раді шостого скликання Нелін також був помічником і самого нардепа Злочевського. До слова, у серпні цього року детективи НАБУ оголосили Злочевського в розшук.

У свою чергу Тарас Бурдейний – це керівник ТОВ «Енерго-сервісна компанія «Еско-Північ», що належить компанії Burisma Holding Limited Миколи Злочевського. Тарас Бурдейний, який раніше обіймав позицію Головного виконавчого директора з українських операцій Burisma Group, у 2017 році став CEO Burisma Group. Бурдейний був помічником нардепа Миколи Злочевського у трьох скликаннях Ради – з 2002 по 2011 рр., після чого у 2012-2014 рр був помічником нардепа від Партії регіонів Євгенія Гєллєра.

Варто наголосити, що 14 липня банк «Аркада» підписав «протокол згоди» з інвесторами, у якому банк зобов’язався залучити 500 млн грн кредиту для добудови трьох житлових комплексів, віддавши в заставу приміщення центрального офісу «Аркади» на вул. Ольгинській, 3 та відділення на вул. Є.Чавдар, 32.

Ввечері 14 серпня прес-служба банку заявила, що «банк не здійснював продажу будівлі головного офісу третім особам».

«У вересні 2019 року один із забудовників-партнерів банку залучив значну суму позики на фінансування будівництва житлових будинків, за якою банк «АРКАДА» виступив майновим поручителем та надав під заставу будівлю головного офісу.

На цьому тижні банку стало відомо, що внаслідок несвоєчасного обслуговування боргу забудовником кредитор звернув стягнення на предмет застави, у зв’язку з чим будівля перейшла у формальне володіння кредитора. Разом з тим кредитор не має метою володіти будівлею банку. Кредитор висловлює готовність добровільно, за взаємною згодою сторін, провести реституцію та відновити становище, яке існувало до проведення стягнення на предмет іпотеки, за умови погашення забудовником заборгованості за договором  позики. Наразі сторонами погоджуються юридичні формальності щодо оформлення відповідних документів», – повідомили в банку «Аркада».

Слід зазначити, що правдивість зазначеної заяви Банку виглядає сумнівною з наступних причин.

  • 12 березня цього року, за погодженням Наглядової ради банку були внесені зміни в договір іпотеки, і ціна будівлі була знижена на 150 млн (майже 25%), що не мало сенсу, якби Банк не мав намірів позбутися будівлі на користь кредитора саме шляхом стягнення предмету іпотеки.
  • Відповідно до запису в Держреєстрі речових прав на нерухоме майно, банк «Аркада» ще у квітні отримував повідомлення від Олега Неліна про наявність боргу та вимогу усунення порушень, тому був обізнаний у ситуації, що склалася.

Зауважимо, що відповідно до Публічної кадастрової карти решта ділянок в Бучі, Михайлівці-Рубежівці та Броварах наразі зареєстровано за банком «Аркада».

Нагадаємо, у березні цього року слідчі Головного управління Нацполіції в м. Києві розпочали розслідування кримінального провадження, у ході якого встановлено, що посадові особи банку «Аркада» і ТОВ «НМТ Інвестментс» створили схему з метою заволодіння коштами довірителів Фонду фінансування будівництва та держави.

Слідство, зокрема, встановило, що спорудження об’єктів нерухомості «Патріотика», «Патріотика на озерах» та «Евріка» зупинено у зв’язку із нецільовим використанням коштів Довірителів ФФБ, що призвело до нестачі коштів для закінчення будівництва та введення об’єктів в експлуатацію.

Також слідство встановило, що «Аркада» отримує від Нацбанку кредити для рефінансування наявних кредитів. Однак, отримані кошти банк не використовує за призначенням. Згідно з даними слідчих, державні кошти безпідставно перераховуються на рахунки ТОВ «Фінансова Компанія «Юг Капітал» з подальшим їх привласненням.

Слідством встановлено, що Правління банку штучно створили фінансову нестабільну ситуацію в банку «Аркада» шляхом виведення грошових коштів Довірителів ФФБ та держави за допомогою цінних паперів ТОВ «НМТ Інвестментс», а також перерахунку їх на підконтрольні товариства.

Основним власником банку «Аркада» є Костянтин Паливода.

Після публікації «Наших грошей» банк  «Аркада» прокоментував деякі викладені у новині факти.

В  «Аркаді» пояснили, що ще у 2019 році банк прийняв рішення допомогти забудовнику отримати необхідні кошти, які дозволять запобігти зупиненню будівництву, та виступив поручителем за кредитом, надавши будівлю головного офісу банку в іпотеку. У подальшому банк розраховував, що забудовник розрахується за отриманий кредит за рахунок коштів Київради/КМДА, які, за словами прес-служби Аркади, мають відшкодувати забудовнику 365 млн грн. Однак, ці гроші сплачені забудовнику не були.

«При прийнятті вказаного рішення АТ АКБ «АРКАДА» передусім розраховувало на виконання місцевою владою своїх зобов’язань перед забудовником, а саме на те, що Київрада/КМДА відшкодують забудовнику 365 млн. грн., які забудовник на замовленні міста за рахунок коштів інвесторів вклав у будівництво великої котельні та інженерних мереж за межами будівельного майданчика. Надаючи власну будівлю в заставу, Банк правомірно розраховував, що місто виконає свої зобов’язання перед забудовником, а забудовник за рахунок отриманих коштів здійснить повернення отриманого кредиту, звільнивши тим самим будівлю банку з іпотеки.

Як відомо, місто й досі не виконує свої зобов’язання перед забудовником щодо компенсації споруджених забудовником для міста інженерних мереж (хоча і продовжує використовувати споруджені забудовником мережі для надання комунальними підприємствами послуг населенню). У зв’язку з цим, забудовник не зміг належним чином вчасно обслуговувати зобов’язання за кредитом (а саме, за позикою, наданою Неліним О.В.).

Прострочення сплати процентів та платежів за «тіло» кредиту дало кредитору підстави для звернення стягнення на предмет іпотеки, яким є будівля головного офісу Банку «АРКАДА», – сказано у повідомленні.

Крім того, банк повідомив, що усі наведені дані з судової ухвали стосовно кримінального провадження є припущеннями слідчих. «Необхідно розуміти, що якщо в ухвалі суду першої інстанції, текст якої копіюють журналісти, міститься словосполучення «слідством встановлено», це означає виключно припущення слідчого, які сформовані його уявою без вивчення жодних документів» , – зазначили в банку. І додали: «Суд апеляційної інстанції перевірив усі доводи слідчого за результатами чого скасував  усі арешти, накладені на майно банку, як безпідставні, оскільки жодне  з припущень слідчого вилученими під час обшуку документами не підтвердились».