Нардеп Кива задекларував мільйон від «прокладки» за оренду ями з брудом (фото, відео)
29.07.2020   //  

Народний депутат Ілля Кива  «ОПЗЖ» минулого року отримав 1,2 млн грн. доходу від здачі в оренду жомової ями в Полтавській області, яка в дійсності виявилася порослою бур’янами ділянкою без жодних ознак якоїсь діяльності навколо.

Про це йдеться в сюжеті Данила Мокрика та Вадима Поньки для телепрограми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Жомові ями використовував цукровий завод, що також розташований тут – в місті Заводське Полтавської області. В такі ями скидалися відходи, що лишалися після обробки буряків. Втім, нині завод не працює, але яму нардепа Киви, площею у майже 400 квадратних метрів разом з гаражем, орендувала львівська ТОВ «Компанія «Сіквел». Фірма фігурує в одному з кримінальних проваджень, де йдеться про ознаки її фіктивності.

Світлана Ставісюк, яка була власницею «Компанія «Сквел» до кінця червня, заявила про комерційну таємницю у відповідь на питання про оренду нерухомого майна Киви. Сам нардеп заявив, що цим питанням займаються його юристи.

Зза даними реєстру нерухомості в листопаді 2019 року яма Киви була продана, і за договором купівлі-продажу перейшла у власність Юлії Павелко, котра є співзасновницею ТОВ «Укрзв’язокмонтаж». На цьому підприємстві Кива колись був директором та головним бухгалтером. Ціна угоди не відома, адже парламентар не відобразив дохід у майновій декларації. При цьому, сам він продаж ями заперечив.

«Нічого за це не знаю. Я нікому її не продавав. Може, хтось рейдернув її? Ви не знаєте? В нашій державі все може бути. Нічого я не продавав», – сказав нардеп.

Журналісти також встановили, що Кива мешкає в не задекларованій квартирі в центрі Києва, вартість оренди схожого помешкання в його будинку становить 46 тис грн. на місяць. Також в його декларації відсутнє авто Toyota Camry нового модельного ряду, ціни на яке стартують від 750 тис грн. і яким постійно користується нардеп. Авто їздить на неіснуючих «номерах прикриття».

Також нардеп користується послугами двох охоронців, яких він називає своїми помічниками.

Нагадаємо, у грудні 2013 року Октябрський райсуд Полтави визнав Іллю Киву винним в одержанні хабара. Згідно з текстом судового вироку, злочин відбувся у 2011 році, коли Кива на посаді заступника начальника Управління захисту справ споживачів у Полтавській області вимагав $1,5 тис. Суд призначив Киві лише 10 тис грн. штрафу, який вирок був через те, що Кива надав довідку з психлікарні.

Від «Наших грошей»

З кінця червня ТОВ «Компанія «Сіквел» власником та керівником вказаний Іраклі Джикія, який є керівником ще майже трьох десятків фірм. Сама «Компанія «Сіквел» була зареєстрована в серпні 2018 році в Києві під назвою ТОВ «Гарден-клаб-товар», засновником був Сергій Попівшій з Маріуполя.

На момент обрання нардепом Ілля Кива був головою Всеукраїнської профспілки Міністерства внутрішніх справ, яке очолює Арсен Авакова.