Забудовник подав в ОАСК 8 позовів, щоб потрапити на «свого суддю» і зняти обмеження по висоті на Печерську
05.06.2020   //  

ТОВ «Будінвестиції» у травні подало до Окружного адміністративного суду м. Києва вісім позовних заяв з вимогою змінити висоту об’єкта забудови на вул. Московській, 43/11, сім з яких були повернуті чи відкликані. Про це свідчать дані Єдиного держреєстру судових рішень.

Позови компанії були розподілені на різних суддів. Три з них судді Валерій Кузьменко та Руслан Арсірій повернули без розгляду, вказуючи на наявні аналогічні заяви ТОВ «Будінвестиції» з тим самим предметом та з однакових підстав, подані в ОАСК.

Решту позовів судді Ігор Погрібніченко, Аріна Літвінова, Віктор Шулежко спочатку залишили без руху, даючи фірмі час на виправлення недоліків (фірма не сплатила судові збори, не додала всі документи), а потім повернули, оскільки ТОВ «Будінвестиції» відкликала їх.

Між тим по одному з цих позовів таки було відкрите провадження, яке розглядатиме суддя Олена Патратій.

ТОВ «Будінвестиції» вимагає визнати протиправним та скасувати пункт 1 містобудівних умов та обмежень, виданих фірмі для проектування багатоквартирного житлового будинку по вул. Московська, 43/11 (літера «А») в частині, де зазначено: «26,5 > 1г> 13.5 м».

Нагадаємо, що 27 березня Окружний адміністративний суд м. Києва визнав протиправними і скасував низку планувальних обмежень, визначених у вказаних містобудівних умовах та обмеженнях. Суд видалив усі пункти, які вимагали від забудовника дотримання законодавства про охорону культурної спадщини, розроблення проектної документації у відповідності до висновків історико-містобудівного обґрунтування, отримання висновку щодо проектної документації від відповідних спеціально уповноважених органів охорони культурної спадщини, а також дозволу на виконання робіт від Мінкультури.

Відзначимо, що ТОВ «Будінвестиції» подало аналогічним чином також позов до Господарського суду м. Києва, у якому вимагає визнати поновленим на той самий строк і на тих самих умовах договір оренди ділянки.

Як відомо, ТОВ «Будінвестиції» у 2004 році отримало в оренду ділянку площею 0,11 га на перетині вулиць Московської та Цитадельної (вул. Цитадельна, 9-а) для будівництва житлово-офісного комплексу з підземною автостоянкою. Також «Будінвестиції» орендують тут же ділянку площею 0,04 га.

Поруч ділянку площею 0,27 га на вул. Московська, 43/11 (літера «А») у 2008 році отримала в оренду для будівництва адміністративно-готельно-житлового комплексу компанія «Джі Ем Сі аллайенс ллп». У 2018 році оренду поновили, але вже для будівництва багатоквартирного житлового будинку.

Власником ТОВ «Будінвестиції» значиться Наталія Антоненко, керівником – Наталія Герасименко. У 2012-2018 рр засновниками фірми були белізькі компанії «Альвія Лімітед» і «Долена Лімітед».

Британську компанію «Джі Ем Сі аллайенс ллп» (GMC Alliance Llp) контролює Микола Косенко.