Медуніверситет купив наркозно-дихальні апарати на 8% дорожче від інших замовників
27.05.2020   //  

Одеський національний медичний університет 18 травня за результатами тендеру замовив ТОВ «Глобалмедгруп» медичне обладнання для своєї клініки на 8,29 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять чотири кисневі концентратори Біомед Jay-10 (4.0) виробництва компанії «Longfian Scitech Co., Ltd.» (Китай) по 123 тис грн. На сайті «Біомеду» вони коштують на 7% дорожче – по 132 тис грн., але гуртові ціни, ймовірно, є нижчими.

Також замовили три пересувні наркозно-дихальні апарати Getinge Flow-c виробництва компанії «Maquet Critical Care» (Швеція) для дорослих і дітей по 2,60 млн грн. Вони використовуються для інгаляційного наркозу та штучної вентиляції легень. У комплект входять мішок для ручної вентиляції, багаторазова ємність для абсорбера, кріплення для розміщення монітору пацієнта, не менше п’яти вірусно-бактеріальних фільтрів, не менше двох багаторазових масок для анестезії та не менше одного контуру пацієнта.

Договір передбачає поставку до кінця року і післяплату протягом десяти робочих днів.

Інші чотири замовники, яких вдалось знайти у системі «Прозорро», нещодавно замовили або замовляють апарати Flow-c на 8% дешевше – по 2,40 млн грн. Це були КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» Запорізької міської ради, Департамент охорони здоров’я КМДА, а також КНП «Обласне територіальне медичне об’єднання м. Краматорськ» і КНП «Онкологічний диспансер м. Маріуполь» із Донецької області.

Як писав «ХАЦ», у березні Геннадій Кернес задекларував, що купив у ТОВ «Білімед» за власні кошти наркозно-дихальний комплекс Flow-c із монітором вартістю 2,60 млн грн.

За даними «Importgenius», у грудні «Білімед» ввіз три апарати Flow-c по 2,59 млн грн.

Торік на торгах апарати Flow-c купували по 2,40 млн грн., 2,65 млн грн. і 2,72 млн грн.

Ціна нинішньої угоди на 0,1% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 8,30 млн грн.

Фірма «Глобалмедгруп» Майї Мозер на чолі з Еммою Гук, як і згаданий «Білімед» Ярослави Тарасюк, пов’язана із групою братів Германа і Володимира Фісталів.

Нагадаємо, Герман Фісталь значиться засновником ТОВ «Український центр медичних технологій» (у стані припинення) разом з Олександром Цвєтковим та Олександром Добровським. Останнього джерела видання «Mind» назвали двоюрідним братом Михайла Радуцького – нардепа від «Слуги народу» і голови комітету ВРУ з питань здоров’я нації.

Батько братів Фісталів, відомий донецький професор Еміль Фісталь пов’язаний дружніми стосунками з екс-головою парламентського комітету з питань охорони здоров’я Тетяною Бахтєєвою (представляла Партію регіонів, а у 8 скликанні була головою підкомітету з питань медичного страхування цього комітету, представляючи «Опозиційний блок»).

Податківці у червні 2019 року почали кримінальне провадження стосовно ухилення від сплати податків ТОВ «Український центр медичних технологій» та іншими фірмами, які поставляли медичне обладнання Департаменту охорони здоров’я КМДА та іншим замовникам. Нинішній переможець «Глобалмедгруп» фігурує там у переліку фірм з ознаками фіктивності, які використовували для прикриття незаконної діяльності.

Єдиним конкурентом було ТОВ «Ортоімпекс» Юрія Василенка – власника і директороа прописаних там само ТОВ «Техмед Кардіо» і ПП «Донмед». Ці три фірми згадувались у вищезгаданому кримінальному провадженні. Ніхто не знижував ціну під час аукціону.