Родина дорожника Кернеса купила в Іспанії будинок за 16 мільйонів та ще 27 соток землі
26.05.2020   //  

Дружина та донька директора Департаменту будівництва та шляхового господарства Харківської міськради Володимира Чумакова придбали минулого року в Іспанії будинок та земельну ділянку.

Про це повідомив «Харківський антикорупційний центр» з посиланням на декларацію Чумакова.

Будинок площею 303 кв. м, власниками якої стали дружина Чумакова Ольга та дочка Аліна обійшовся їм в 16,39 млн грн. Також було придбано земельну ділянку площею понад 27 соток, вартість якої не вказана. Купівлю було здійснено 13 червня 2019 року.

Напередодні, за даними ЗМІ,  10 червня 2019 року Ольга Чумакова взяла в борг  45 тисєвро у громадянки Росії, мешканки Москви, Марини Попової. А 17 червня 2019, одразу після придбання будинку та ділянки, Ольга Чумакова отримала кредит розміром 385 тисєвро в банку з Аліканте – Banko de Sabadell, S.A.

Також в червні 2019 року, Ольга Чумакова придбала корпоративні права в ТОВ «Альт Інвест Плюс» на 3,15 млн грн.

Володимир Чумаков за 2019 рік заробив 300 тис грн. Ольга Чумакова за 2019 рік заробила 4,55 млнгрн. (дохід від зайняття підприємницбкою діяльністю, дивіденди від чеської фірми «Prof Materials s.r.o.» та заробітна плата теж від «Prof Materials s.r.o.».

Саме на Марину Попову, у якої Ольга Чумакова позичила 45 тис євро, записали «Prof Materials s.r.o.». Іншим співвласником цієї фірми якраз і є Ольга Чумакова.

Чеські фірми, в яких співвласницями є дружина та донька Чумакових, поставляють труби в Україну фірмам, які отримують підряди саме від Департаменту, яке очолює Володимир Чумаков та від підприємств, які підпорядковані його департаменту. Ці чеські фірми не є виробниками – вони лише «прокладки», за допомогою яких наганяють вартість на товари.

До переходу на роботу в мерію Володимир Чумаков очолював фірму ТОВ «Паркінг+», яке він заснував. Нині фірма є головним фаворитом з ремонту доріг Харкова. Наразі офіційними власниками «Паркінг+» записані В’ячеслав Блінкін (донедавна – бізнес-партнер дружини Чумакова), Олег Гончар (наближена до Кернеса людина) та гонконгська фірма «Драгон Інвестмент Девелопмент Лімітед» («Dragon Investment Development Limited»). Олег Гончар є співвласником ТОВ «Постулат ХХI» разом з іншою людиною з оточення Кернеса –  Олександром Коровкіним.

В листопаді 2019 року стало відомо про те, що прокуратура оголосила підозри, заступнику Департаменту будівництва та шляхового господарства Ігорю Київському та ще 5 чиновникам Департаменту. Їх підозрюють у продажі залишків асфальту, після ремонтів доріг, по заниженим цінам. Фірма, яка купувала залишки асфальту — ТОВ «Паркінг+».

На думку слідчих, в період з червня 2014 року по лютий 2017 року, чиновники Департаменту, діючи в інтересах «Паркінг+», оформили набуття у власність цієї приватної фірми відходів від фрезерування за ціною значно нижчою ринкової та здійснили розтрату майна на 4,31 млнгрн.