COVID-2019 Оточення Ємця продає лікарням повільні китайські ПЛР-аналізатори з накруткою 30%
26.05.2020   //  

Філія «Центр охорони здоров’я» АТ «Українська залізниця» 14 травня уклала угоду з ТОВ «Нортон-Україна» про закупівлю лабораторного обладнання та витратних матеріалів для виявлення коронавірусу на 10,28 млн грн. Це на третину дешевше від квітневих контрактів цієї фірми з регіональними лікарнями. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До липня поставлять вісім автоматизованих портативних систем виявлення нуклеїнових кислот iPonatic виробництва компанії «Sansure Biotech Inc.» (Китай) не раніше 2019 року по 981 тис грн. Системи матимуть інтегровані функції екстракції нуклеїнової кислоти, ампліфікації полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР), детекції, флуоресценції та аналізу.

Також замовили 88 діагностичних наборів для виявлення нуклеїнової кислоти нового коронавірусу 2019-nCov через флуоресцентний ПЛР-аналіз по 24 535 грн. і 88 наборів реагентів для екстракції зразка по 3 067 грн. Набір розрахований на 24 дослідження.

За даними з відкритих джерел, за одне дослідження за допомогою такої системи за 40 хв. тестується лише один зразок, а за день можна провести всього десять досліджень. У соціальних мережах після закупівлі таких систем у Непалі начебто по $21 тис за штуку писали, що це дуже повільно порівняно з іншими системами, які тестують більше 90 зразків за раз, а також що ці системи працюють лише з реагентами від того самого виробника та годяться для виявлення мало чого, крім коронавірусу.

Аванс у розмірі 50% сплатять протягом 30 банківських днів після підписання договору.

У «Прозорро» вдалося знайти чотири квітневі закупівлі іншими замовниками систем iPonatic у двох постачальників. Усі – на третину дорожче за ціну для «Укрзалізниці».

Так, Департамент охорони здоров’я КМДА замовив у ТОВ «Укр Діагностика» десять систем з одним діагностичним набором на коронавірус і одним набором реагентів по 1,36 млн грн. Їх оплатять протягом п’яти банківських днів після поставки до кінця року.

Ще три лікарні замовили їх у «Нортон-Україна». КНП «Обласний медичний клінічний центр урології і нефрології ім. В.І.Шаповала» Харківської обласної ради замовило дві по 1,32 млн грн. з авансом 50% і поставкою протягом 20 робочих днів. КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського» Житомирської обласної ради замовило одну за 1,32 млн грн. з післяплатою і поставкою протягом 20 банківських днів, а КНП «Міська лікарня №1» Миколаївської міської ради – одну за 1,28 млн грн. з авансом 100%.

На торгівельній платформі «Alibaba» системи iPonatic під брендом «Zetop Medical» продають по $19 500-21 500, або 522-576 тис грн. без урахування вартості доставки.

Столичною «Нортон-Україна» на чолі з Інною Бандурко володіють вірґінський офшор «Колторп Сервісез Лтд» та Ілля Карбачевський. Останній керує Благодійним фондом «Здоров’я нації» Бориса Литовського. Той у свою чергу є засновником ВГО «Український медичний союз» разом з Іллею Ємцем, міністром охорони здоров’я протягом березня 2020 року в уряді Дениса Шмигаля і в 2010-2011 роках в уряді Миколи Азарова, та з Юрієм Поляченком, міністром охорони здоров’я у 2006-2007 роках в уряді Віктора Януковича.