Донька помічника Дубневича прийшла на тендер Укрзалізниці з документами, підробленими по унікальній схемі
12.05.2020   //  

Регіональна філія «Придніпровська залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» оголосила про намір укласти договір з ТОВ «Астрейд» на послуги з поточного утримання залізничних колій та рейкових скріплень на  858,11 тисяч гривень. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

У торгах приймали участь чотири компанії – «Грінекс Еко», «Маріупольстальконструкція», «Підйомсервіс» та «Астрейд». Остання перемогла в аукціоні,  запропонувавши найнижчу ціну серед конкурентів – 858 тисяч гривень. Учасник має за ці гроші зварити 42 стики у безстиковій колії.

Згідно з вимогами тендерної документації, учасник на підтвердження права виконання послуг з виготовлення стиків рейкової колії алюмінотермітним зварюванням мав надати підтверджуючий акт та протокол проходження кваліфікаційних випробувань. ТОВ «Астрейд» надало такі документи. Однак вони були видані іншій компанії, що мала таку ж назву «Астрейд», але інший код ЄДРЮО.

Компанія-переможець до участі у цих торгах  мала іншу назву – ТОВ «Технікон», але з листопада 2019-го року змінила назву на ТОВ «Астрейд». Ця фірма має код ЄДРЮО 40646696, але вона подала на тендер документ, який раніше був виданий іншому ТОВ «Астрейд» з  кодом 30631662. Ця фірма носила назву «Астрейд» до листопада 2019 року і згодом перейменувалась у ТОВ «Плесткоуч».

Ліворуч документ виданий оригінальному «Астрейду», праворуч – цей же документ зі штампом нового «Астрейду»:

Таким чином у листопаді 2019 року фірма «Астрейд», що отримувала кваліфікаційну довідку, зникла з тендерного горизонту залізниці. Натомість з’явилась інша фірма з тією ж назвою, яка цю довідку не отримувала, але яка подала на тендер довідку оригінального «Астрейду» як свою.

Таким чином учасник  ТОВ «Астрейд» надав документи іншої компанії, яка не має відношення до цієї процедури закупівлі, чим не підтвердив у складі тендерної пропозиції право виконання послуг з виготовлення стиків рейкової колії алюмінотермітним зварюванням. Тож замовник не мав права укладати з ним договір, так як його тендерна пропозиція не відповідає вимогам.

При цьому залізничники відмовились визнавати, що вони знають про порушення з боку «Астрейду». Один з конкурентів «Грінекс еко» оскаржив тендер в АМКУ. В рамках збору даних до «Придніпровської залізниці» було направлено адвокатський запит. Залізничники відповіли, що вони не є розпорядником інформації щодо коду ЄДРЮО «Астрейду».

Нині засновником та керівником ТОВ «Астрейд» (40646696) є Ірина Яковлєва. Вона ж була директором першого «Астрейду» (30631662), який проходив кваліфікаційні випробування. Її батько – Василь Яковлєв до 2019 року очолював колійний департамент Укрзалізниці, що і відає утриманням колій та рейкових скріплень. Також він значився помічником народного депутата  Ярослава Дубневича, що очолював транспортний комітет Верховної Ради. Нині фірми братів Дубневичей разом з посадовими особами «Укрзалізниці» підозрюють у заволодінні державними коштами через закупівлю товарів для держпідприємства  за завищеними цінами.

 

Валерія Іванова, “Наші гроші”