Поліція відкрила справу про розкрадання мерії Черкас на підвищенні цін на картоплю для дітей
27.03.2020   //  

Поліція вважає, що службовці Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міськради, зловживаючи службовим становищем, розтрачують бюджетні кошти при закупівлі картоплі для дошкільних навчальних закладів. Про це свідчать ухвали Соснівського райсуду Черкас від 19 березня.

Так, 4 березня 2020 р. Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради замовив ТОВ «Каштан-Плюс» 13,1 тис кг картоплі для дошкільних навчальних закладів Черкас за ціною 15,25 грн/кг на загальну суму 199,9 тис грн. Строк поставки товару до 31.12.2020. Фірма отримала підряд без конкуренції

За даними правоохоронців, середньоринкова вартість картоплі станом на 04.03.2020 становила 12,56 грн/кг.

В ухвалах також йдеться, що 05.03.2019 Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міськради замовив «Каштан-Плюс» картоплю на загальну суму 2,73 млн грн. Вартість одного кг картоплі становила 8,5 грн. В подальшому Департамент освіти та гуманітарної політики міської ради та «Каштан-Плюс» уклали 11 додаткових угод до договору, якими 7 разів підвищувалась ціна картоплі, в тому числі і при падінні відповідної вартості на ринку, згідно з даними Держстату.

Згідно з додатковою угодою № 9, вартість за один кг з 11.10.2019 становить 15,25 грн. В той же час, згідно з наданими накладними на поставку картоплі дошкільними навчальними закладами міста, поставка здійснюється за іншою ціною без прив`язки до конкретного договору поставки.

Крім того, Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради в 2020 р. двічі відмінив тендер по закупівлі картоплі з очікуваною вартістю 4,71 млн грн. та оголосив переговорну процедуру закупівлі. 06.03.2020 оприлюднено повідомлення про намір укласти договір з ТОВ «Каштан-Плюс» з ціною поставки картоплі по 14 грн за 1 кг на загальну суму 4,41 млн грн., що є суттєво нижчою ціною в порівнянні з укладеним 04.03.2020 договором.

Суд надав слідим доступ до документів по закупівлі картоплі, які знаходяться в Департаменті освіти та гуманітарної політики та ТОВ «Каштан-Плюс».

Багаторічний постачальник продуктів у дитсадки Черкас «Каштан-Плюс» є фігурантом низки кримінальних проваджень, зокрема щодо можливого привласнення бюджетних коштів. Компанія належить директорці Ганні Олексенко, Валентині Гладун та Дмитру Олексенку. За даними черкаської поліції, керівництво фірми «Каштан-Плюс» перебуває у дружніх відносинах з депутатом Черкаської міськради Юрієм Тренкіним («Батьківщина»). Його родичці Аллі Коломієць належить ТОВ «Хлібний Дім – Україна», яке співпрацює з ТОВ «Каштан-Плюс».

Як повідомлялося, з середини березня ціни на картоплю підвищилися майже на 60%.