Втричі подорожчав ремонт дитсадка, у якому каналізація та опалення за 6 мільйонів існують на папері
31.01.2020   //  

Дергачівська міська рада Харківської області перерахувала ТОВ «БК «Укртехносфера» за капітальний ремонт дитсадка 6,3 млн грн. Попри підписані активи виконаних робіт в приміщенні відсутні опалення та каналізація, а міськрада намагалася провести новий тендер на ремонт за 18,52 млн грн.

Про це написав Павло Новик для «Харківського  антикорупційного центру».

Восени 2016-го Дергачівська міськрада провела тендер на капремонт дитсадка по пров.Корсіковському, 19 в м. Дергачі очікуваною вартістю 6,1 млн грн. Найнижчу пропозицію від ПП «Донремсервіс» міськрада відхилила, посилаючись на проблеми з документами. Перемогу отримало ТОВ «БК «Укртехносфера» з пропозицією 4,4 млн грн. Спочатку тендерна документація передбачала закінчення робіт в 2016 році, але, буквально на наступний день після підписання договору, міські чиновники уклали з підрядником угоду на продовження робіт на рік.

Незалежний технагляд за капремонтом «Укртехносфери» виконував співробітник «Укртехносфери» – заступник директора Леонід Покрасенко (1936 року народження).

З початку 2017 року компанія зупинила роботи та почала вимагати коригування кошторисної документації. На їх думку «були суттєві розбіжності між проектною документацією на об’єкт будівництва та технічним завданням».

Поки роботи не виконувались, у «БК «Укртехносфера» з’явився відгук про якісне виконання робіт. Його нібито підписав тодішній мер Олександр Лисицький, хоча підпис на документі викликає великі сумніви в його справжності.

Також за 2018 році були підписані акти виконаних робіт, за якими в садочку повністю готова система опалення, завершені гіпсокартонні роботи, каналізація і водопровід та, навіть, провели утеплення фасаду. Але на свіжих фото видно, що труби системи опалення відсутні, незавершені роботи з гіпсокартону, жодних ознак робіт по встановленню каналізації. Не зроблене обіцяне утеплення фасаду.

Підряднику вже замовник перерахував на капремонт садочку 6,3 млн грн. Це майже вдвічі більше початкової вартості (4,4 млн грн). Але  «Укртехносфера» вимагала від замовника укласти додаткові угоди, що збільшить вартість будівництва до 9,96 млн грн. Це фірма вдалося зробити через позов до Господарського суду Харківської області, який зобов’язав замовника укласти допугоди. Дергачівська міськрада подала апеляцію, але до його розгляду внесла зміни до бюджету та погодилася на допугоди. «БК «Укртехносфера» добилася перегляду справи, але врешті за позовом прокуратури Верховний суд скасував додаткові угоди.

При цьому, за результатами розгляду справи в суді з’явилося нове кримінальне провадження за фактом можливої підробки документів. Невідомий надіслав в суд листа про відкликання позову за підписом заступника прокурора Харківської області.

В кінці минулого року Дергачівська міськрада оголосила новий тендер на капремонт будівлі дитсадка, його очікувана вартість була втричі вищою ціни попередньої угоди і склала 18,52 млн грн. В грудні тендер відмінили.

Засновниками «БК «Укртехносфери» є Віктор та Юрій Мици. З середини 2016 року фірма отримала держзамовлень на 43,89 млн грн.