Антимонопольні очікування-2020: ротація олігархів, активізація громадян і регіональних монополістів
16.01.2020   //  

Експерти комунікаційно-освітнього проекту «Ліга антитрасту» підготували огляд найважливіших подій, які чекають антимонопольну сферу України в 2020 році.

  • Зміни до законодавства про захист економічної конкуренції та публічні закупівлі.

В грудні парламентарі разом з представниками уряду презентували проекти законів, що повинні суттєво змінити як статус конкурентного відомства, так і порядок проведення розслідувань. Поки що запропоновані зміни не можна назвати фундаментальними. Та їх спроможність стати потужним базисом для демонополізації та підвищення конкурентоздатності української економіки під великим питанням. 14 січня законопроект був зареєстрований у парламенті під номером 2730. Тепер є час на опрацювання депутатами та експертами. Отже шанси отримати якісний закон є. В противному випадку, ще на кілька років існуючі конкурентні проблеми будуть законсервовані під «фасадною» антимонопольною реформою.

  • Перерозподіл олігархічного впливу.

Антимонопольні розслідування, що велись проти компаній Д. Фірташа останній рік, штрафи тощо у поєднанні з кримінальним переслідуванням в США суттєво відобразились на його можливостях впливу як на економічну, так і на політичну ситуацію в країні. Це яскраво демонструє падіння рейтингів, пов’язаних з групою телеканалів, та є лакмусом рівня сили олігархічного впливу.

Відбувається певна девальвація влади І.Коломойського. Причинами цього є накопичення проблем навколо бізнесу та особистості лідера групи «Приват» як на території України, так і закордоном, нищівна критика з боку ЗМІ та громадських організацій, не готовність визнавати помилки та оплачувати борги, спільний бізнес-бекграунд з діючим президентом.

Має шанси покинути перелік олігархів П. Порошенко. Новий та поки що сумнівно-успішний лідер опозиції має десятки кримінальних проваджень, суттєві втрати в переліку захоплених регуляторів та адміністративному ресурсі, значне зменшення фінансових надходжень.

Щодо К. Жеваго, то в 2020 питання щодо того чи є він олігархом вже навіть не буде виникати, в силу очевидності втрати ним цього статусу в минулих роках.

В.Пінчук підсилює свої позиції за рахунок інтегрованості значної кількості наближених до останнього людей у владні структури. До 2020 року останній не характеризувався як «барон-розбійник» в силу конструктивної та нехижацької поведінки на ринку. Чи зміняться підходи, методи та апетити в 2020 – питання відкрите.

Р.Ахметов. Розслідування АМКУ та НАБУ, кадрові зміни в регуляторах, звання головного олігарху країни, конфлікт з І. Коломойським – все це поки що нависає як загроза над олігархом. При цьому є чимало ознак, що можуть вказувати на досягнення компромісу між ним та новою владою, та шанси на збереження і навіть підсилення позицій останнього зберігаються. Рівень впливу на життя країни Р.Ахметова буде маркером успішності антимонопольної політики країни в 2020 році.

Враховуючи кардинальну зміну політичних еліт країни та зниження рівня оптимізму суспільства щодо демонстрації новими обличчями нового рівня політики з нульовою толерантністю до корупції та відсутністю вибіркового протекціонізму, можна очікувати на появу в 2020 році базису для народження нових монополістів, або переходу старих монополістів до кола оліграхів.

  • Антимонопольна повістка стає ближчою та зрозумілішою для широких верств населення.

На перший план вже виходять невирішувані тривалий час економічні проблеми. Цьому сприятиме втома від політичних «серіалів» та депресивний військовий стан. Завдяки роз’яснювальній роботі ЗМІ та появі незалежних експертів у сфері антитрасту, громадяни отримають ще більше інформації про владу монополістів, як причину завищеної вартості товарів. Критика влади в 2020 будуватиметься на звинуваченнях у сприянні в отриманні надприбутків монополіями не менш ніж у корупції. Відповідно вимога демонополізації створить суттєву конкуренцію вимозі боротьби з корупцією.

  • Ринок землі може окреслити фігури аграрних монополістів.

Не дивлячись на фактичне існування ринку землі, його юридичне існування тривалий час залишається предметом дискусій. Більшість експертів, політиків, економістів, представників галузі та пересічних громадян впевнені у необхідності відкриття ринку. Однак щодо обрання моделі відкриття єдності в 2019 року так і не було досягнуто. В 2020 році законопроект буде розглядатись у другому читанні, та за умови його прийняття перед Антимонопольним комітетом постане непростий виклик. Потрібно буде визначитись з підходами конкурентного відомства до меж ринку та після цього з’ясувати, чи є на цьому ринку компанії, що можуть називатись монополістами. Відповідно, на карті монополій України можуть з’явитись нові суб’єкти, що потягне за собою нові ризики та необхідність відпрацювання нового інструментарію з метою їх мінімізації.

  • Посилення впливу регіональних монополістів завдяки ліквідації ТВ.

Наприкінці 2019 року Антимонопольний комітет вирішив ліквідувати 18 територіальних відділень та створити 6 міжрегіональних, повноваження яких будуть поширюватись на кілька областей одночасно. Відповідно, в більшій частині областей України хоча і збережеться територіальна присутність службовців органу, однак останні не будуть мати статусу юридичної особи, а значить самостійності у прийнятті рішень. Процес реорганізації, ліквідаційні комісії, вирішення майнових питань, працевлаштування, побудова нової комунікації та взаємодії, інвентаризація та передання справ – все це займе тривалий час та ресурси органу. Відповідно не варто очікувати значну частину 2020 року результатів від роботи територіальних відділень АМКУ. За результатом реформи увага Комітету до регіональних монополістів суттєво зменшиться в силу обмеженості ресурсів.

  • Збільшення прихованих порушень з боку технологічних компаній, в силу технічної та фахової неспроможності АМКУ їх виявляти та розслідувати.

Топ-тема у світовій антимонопольній повістці – технологічні гіганти. Вплив останніх на економіку країн збільшується в геометричній прогресії, як і ринків, на яких останні мають ознаки ринкової влади. Антимонопольне законодавство України виявилось неготовим до подолання таких викликів, оскільки розроблялось ще до появи цієї проблематики. У зв’язку з чим конкурентні відомства світу в 2019 році займались відпрацюванням нових підходів, що дозволять захищати та розвивати конкуренцію, виявляти та припиняти порушення на таких ринках. Антимонопольний комітет в 2019 році не приділяв увагу онлайн-платформам та іншим технологічним компаніям, а також використанню новітніх технологій та «великих даних» у підприємницькій діяльності. Зазначене суттєво негативно вплине на можливість АМКУ виявляти, розслідувати та припиняти порушення в цій сфері.

  • Поширення втручання держави у функціонування ринків.

В 2019 році громадяни України обрали нового президента та парламент, було сформовано новий склад Уряду. Останні місяці вже продемонстрували, що чиновники обрали модель прямого втручання у функціонування ринків, починаючи від структури ринку та рівня концентрації на ньому учасників, закінчуючи якісними характеристиками та вартістю товару. Ознак того, що зазначена тенденція не збережеться у 2020 році – немає. Відповідно можна очікувати на посилене втручання держави у приватний ринок. Зазначене може суттєво вплинути на конкуренцію та призвести до її обмеження, спотворення або усунення. При цьому, ні парламент, ні президент, ні уряд не є суб’єктами, проти яких АМКУ може проводити розслідування.

  • Зменшення частки ринку державних компаній та підприємств.

Запланована масштабна приватизація суттєво вплине на зменшення частки держави на ринках. З одного боку, є позитивним зменшення кількості державних підприємств, більшість яких дісталась в спадщину від планової радянської економіки. З іншого боку, перед державою стоїть непросте завдання – визначити, на яких ринках бізнес не в змозі ефективно задовольнити попит на певні товари в силу різних причин, що потребуватиме збереження певної частки державної власності.

  • Запуск нового громадського проекту, що зіпсує апетит монополістам та картелям.

Від себе ми підготували для споживачів важливий продукт, вихід якого в Україні зможе претендувати на статус «антимонопольної революції». Але про це ми розкажемо вам трішки пізніше. І першими дізнаються про цю новину учасники семінару «Ліги антитрасту» 29 січня. Реєстрація за посиланням.

Блог від: «Ліга антитрасту»