ДТЕК оголосив «вимушений простій» Бурштинської ТЕС, але не виключив блоки (додано)
30.12.2019   //  

(додано повідомлення ДТЕК)

Після проголошення «ДТЕК-Західенерго» вимушеного простою Бурштинської ТЕС насправді продовжили роботу сім з 12 енергоблоків станції. Про це повідомляється в заяві замголови профспілки «Бурштинської ТЕС» Володимира Васютіна, копія якої є у розпорядженні «Наших грошей».

 

«В наказі №46 АТ «ДТЕК Західенерго» відсутні обставини та підстави, що підтверджують необхідність та факт введення простою на Бурштинській ТЕС, бо на ТЕС не зменшено обсяги виробництва електричної і теплової енергії, і на підприємстві працює 7 енергоблоків. Також є достатньо вугілля як основного палива Бурштинської ТЕС», – йдеться у листі.

ДТЕК ввів простій Бурштинської ТЕС у листопаді 2019 року, і 24 грудня продовжив цей стан до 31 березня 2020 року. На підставі «вимушеного простою» власники станції перевели персонал на скорочену робочу неділю.

Простій було продовжено після того, як АМКУ 6 грудня рекомендував «ДТЕК Західенерго» «вжити заходів для унеможливлення обмеження виробництва електричної та теплової енергії на Бурштинській тепловій електростанції».

Після публікації цієї інформації прес-служба ДТЕК повідомила наступне:

«В склад ДТЕК Західенерго входить три станції – Бурштинська ТЕС (12 блоків), Добротвірська ТЕС (4 блока), Ладижинська ТЕС (6 блоків в роботі і 2 в консервації). При цьому середня кількість блоків у роботі в грудні наступна: Бурштинська ТЕС – 6,4 блока, Добротвірська ТЕС – 2 блока, Ладижинська ТЕС – 1,3 блока.

Тобто ці станції зараз працюють в половину своїх потужностей. Причини такої роботи – несприятливі умови на ринку електроенергії.

Бурштинська ТЕС змушена працювати в основному вночі, коли прайс-кепи і споживання низькі. У цей час робота станції навіть не покриває собівартості виробництва електроенергії. Вдень, коли прайс-кепи вищі, віддають перевагу імпортній електроенергії зі Словаччини. Як результат, в грудні 2019 порівняно з груднем 2018 виробництво електроенергії Бурштинської ТЕС скоротилося на 35%.

Через відсутність попиту на електроенергію і затребуваності в системі, Бурштинська ТЕС змушена виводити частину персоналу в простій. Про це своєчасно були проінформовані місцеві і центральні органи влади. Виведення частини персоналу в простій не означає, що вся станція виведена в простій. Оперативний персонал в простій і з простою виводиться залежно від завантаження блоків. У постійному простої працівники КТЦ БуТЕС не перебувають взагалі.

Станція забезпечує наявність персоналу для обслуговування блоків, які знаходяться в роботі. Відповідно до КЗпП і колективних угод, за всіма співробітниками, виведеними в простій, зберігається 2/3 окладу.

Незважаючи на простій, енергетики продовжують отримувати постійний дохід і зберігати робочий стаж. Частковий простій персоналу не вплине на енерго- і теплопостачання регіонів».