Мер допоміг залишитися на посаді підлеглому, якого спіймали на «відкаті» за перемогу на тендері (додано)
28.11.2019   //  

(додано коментар мера Житомира)

Суд поновив на посаді звільненого начальника управління житлового господарства Житомирської міської ради Юрія Мостовича, бо перед підписанням розпорядження про звільнення міський голова підписав йому заяву про відпустку.

Про це пише «Житомир.info».

Юрій Мостович був призначений начальником управління житлового господарства Житомирської міськради з 1 жовтня 2018 року. А вже 6 травня 2019 року з він був затриманий на хабарі в $1 тис доларів від переможця тендеру на проведення будівельних робіт. Правоохоронці стверджували, що посадовець вимагав від підприємств 10% «відкату» від суми переможного тендеру. Після цього Мостовича посадили під домашній арешт, та на 60 діб відсторонили від посади. Після закінчення терміну відсторонення в липні його не продовжили.

Після цього мер Житомира Сергій Сухомлин 26 липня 2019 року підписав розпорядження про звільнення через три дні начальника управління житлового господарства Юрія Мостовича «у зв’язку з порушенням присяги посадової особи місцевого самоврядування», але затриманий на хабарі начальник управління відмовився від ознайомлення з розпорядженням.

Своє звільнення посадовець оскаржив у суді через нібито порушення Присяги посадової особи місцевого самоврядування. В ході засідання стало відомо, що після закінчення терміну відсторонення Мостович 10 липня звернувся до міського голови Сергія Сухомлина із заявою про відновлення його на посаді та цього ж дня подав міському голові заяву про надання щорічної відпустки з 11.07.2019 до 03.08.2019. Розпорядженням мера від 10 липня 2019 року відпустка була надана.

Суд повністю задовольнив позивні вимоги Юрія Мостовича і зобов’язав Житомирську міську раду поновити його на посаді начальника управління житлового господарства  та  нарахувати та виплатити середній заробіток за час вимушеного прогулу за період з 29.07.2019 до 12.11.2019. При цьому рішення в частині поновлення на посаді та стягнення в межах зарплати за один місяць «допустити до негайного виконання».

Крім того, міська рада має сплатити витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 5,5 тис грн.

Відмітимо, що 25 червня до Корольовського районного суду м.Житомира вже надійшов затверджений обвинувальний акт  в кримінальному провадженні по обвинуваченню Мостовича за ч.3 ст.368 КК України (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Після публікації матеріалу «Наші гроші» отримали від прес-секретаря міського голови коментар Сергія Сухомлина:

«Коли до мене прийшли підприємці, у яких посадовець вимагав хабара, я сам запропонував їм звернутися до правоохоронців. Його спіймали на гарячому, і я вирішив, що ця людина більше не повинна працювати в Житомирській міській раді.

Відповідно до ст.20 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» підставою для припинення служби є, зокрема, грубе порушення посадовою особою Присяги. Дії начальника управління житлового господарства, як на мене, якраз і є таким порушенням. Це не загальна, а спеціальна підстава, а тому порядок її застосування не регулюється Кодексом законів про працю України. Отже, перебування працівника у відпустці чи на лікарняному не є перешкодою для звільнення.

Ми категорично не погоджуємося з рішенням суду про поновлення чиновника на посаді і будемо оскаржувати його в Апеляційному суді. Я можу запевнити вас, що ця людина в жодному випадку не повернеться на роботу і не буде працювати у міській раді».