ДБР розслідує схему по вимаганню коштів поліцейськими під виглядом благодійної допомоги фонду сприяння поліції
21.11.2019   //  

Територіальне управління Державного бюро розслідувань у м. Хмельницькому проводить досудове розслідування по кримінальному провадженню №62019240000000772 від 01.10.2019, в рамках якого розслідується схема по вимаганню неправомірної вигоди від керівників відділів та відділень поліції ГУНП в Хмельницькій області, яку створив одним з керівників ГУНП в Хмельницькій області. Про це йдеться в ухвалі Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 7 листопада.

За даними теруправління ДБР, 1 жовтня до них надійшов рапорт т.в.о. начальника відділу моніторингу держзакупівель управління протидії корупції ДВБ НП України, в якому йшлося, що у 2017-2019 рр. один з керівників ГУНП в Хмельницькій області створив злочинну групу по розкраданню бюджетних коштів. Представники цієї груп незаконно ділили предмет закупівлі, щоб уникати проведення процедури відкритих торгів, потім укладали договори про закупівлю, перераховували бюджетні гроші підконтрольним підприємствам, переводили кошти у готівку та привласнювали їх.

Ці факти також були підтверджені в ході фінансового аудиту та аудиту відповідності оцінки діяльності ГУ Нацполіції в Хмельницькій області у 2016-2019 рр., які провів Департамент внутрішнього аудиту НПУ. Під час перевірки виявлені численні порушення фінансово-бюджетної дисципліни, що призвели до втрат (збитків) на суму 3,56 млн грн.

Також в рапорті зазначалося, що один з керівників ГУНП в Хмельницькій області, в квітні 2018 р. створив схему по вимаганню неправомірної вигоди від керівників відділів та відділень поліції ГУНП в Хмельницькій області з використанням розрахункового рахунку благодійної організації «Благодійний фонд сприяння органам поліції Хмельниччини», відкритому в АТ КБ «ПриватБанк».

У 2018-2019 рр., зловживаючи своїм службовим становищем, задля отримання неправомірної вигоди, давались незаконні вказівки керівникам підрозділів поліції області на «схиляння» фізичних та юридичних осіб до перерахунку коштів під виглядом благодійної допомоги на рахунок Фонду.

7 листопада суд надав слідчим ДБР доступ до документації благодійного фонду, зокрема, договорів про благодійні пожертви, накладні, акти прийому-передачі, листи та інші фінансові документи, а 21 жовтня – до банківського рахунку БО «Благодійний фонд сприяння органам поліції Хмельниччини».

Засновниками благодійної організації «Благодійний фонд сприяння органам поліції Хмельниччини» є Ігор Бухер, Геннадій Домбровський, Володимир Поворозник, Микола Шпичко, керівник Ілля Логін.

Ігор Бухер був радником начальника ГУНП у Хмельницькій області, Геннадій Домбровський – начальником сектора Укрбюро Інтерполу УМВС України в Хмельницькій області.

Володимир Поворозник наразі депутат Хмельницької облради, пенсіонер, раніше працював в міліції.

Микола Шпичко очолює Хмельницьку обласну організацію професійної спілки атестованих працівників внутрішніх справ України. Шпичко разом з Бухером входили до поліцейської комісії ГУ Нацполіції у Хмельницькій області, яка проводила відбір на службу в поліцію, а також конкурс для призначення на вакантні посади в поліцію.

Ілля Логін був заступником начальника штабу УМВСУ в Хмельницькій області, у 2017 році подавав декларацію, претендуючи на посаду начальника управління Державної міграційної служби в Хмельницькій області.