АМКУ заборонив Київраді замовляти за кошт киян послуги з охорони комунальних об’єктів в обхід конкурсів
14.11.2019   //  

Київське територіальне відділення АМКУ зобов’язало Київську міську раду забрати у КП «Муніципальна охорона» ексклюзивне право охороняти 238 об’єктів комунальної власності за бюджетні кошти. Про це свідчить рішення Відділення від 11 листопада.

Комунальне підприємство раніше отримало цей дозвіл без будь-якого конкурсу. Відтак в АМКУ вирішили, що відсутність конкурентних умов відбору суб’єктів господарювання, які діють на ринку охоронних послуг Києва, може призвести до негативних наслідків для конкуренції на ринку.

Йдеться про тих учасників ринку, котрі мають необхідні ліцензії для провадження діяльності, але обмежені у доступі до переліку комунальних об’єктів, охоронні послуги для яких міськрада замовляє без організації конкурсів.

Розглянувши матеріали справи, Відділення вирішило, що не затвердивши конкурентних умов відбору охоронних компаній, Київська міська рада порушила конкурентне законодавство. Антимонопольники зобов’язали припинити порушення у строк до одного місяця з дня отримання рішення у справі.

Зокрема, міська рада повинна внести зміни до пункту 2.2. рішення від 20 грудня 2018 року «Про деякі заходи щодо охорони та збереження майна комунальної власності територіальної громади м. Києва» в частині визначення через відкритий прозорий конкурсний відбір надавачів охоронних послуг щодо об’єктів комунальної власності.

Спірним рішення Київська міська рада вирішила визначити адресний перелік об’єктів, які належать до комунальної власності та забезпечити їх охорону силами КП «Муніципальна охорона» на договірних засадах.

Уже в березні 2019 року було прийняте розпорядження із адресним переліком комунальних об’єктів, які потребують охорони – спершу виокремили 181 об’єкт, а влітку список зріс до 238 об’єктів.

Таким чином, внаслідок прийняття спірного рішення, «Муніципальна охорона» отримала ексклюзивне право надавати охоронні послуги щодо певного переліку об’єктів на договірних засадах, при тому, що ринок охоронних послуг Києва є конкурентним. Наприклад, протягом 2018 року на ньому діяли 255-276 підприємств.

Більше того, спеціалісти Відділення встановили, що вартість послуг підприємства визначається у договорах, які можуть бути змінені сторонами у будь-який час незалежно від запланованого розміру державного фінансування. А це може призвести до надмірного витрачання бюджетних коштів.

Нагадаємо, з 2015 року Київське ОТВ АМКУ очолює Олексій Хмельницький, однокурсник голови АМКУ Юрія Терентьєва по навчанню у КІМО.