У парламенті хочуть заслухати голову АМКУ 14 листопада через «нестабільну економічну ситуацію»
28.10.2019   //  

У Верховній Раді планують заслухати звіт голови Антимонопольного комітету Юрія Терентьєва на засіданні 14 листопада. Про це йдеться у проекті постанови народних депутатів Андрія Геруса і Дмитра Наталухи (обидва «Слуги народу»), який 28 жовтня було передано на опрацювання в парламентські комітети.

За результатами розгляду звіту про виконання Юрієм Терентьєвим покладених на нього повноважень щодо дотримання законодавства про захист економічної конкуренції, автори проекту пропонують надати оцінку діяльності Голови Антимонопольного комітету.

У пояснювальній записці вказано, що заслухати звіт голови АМКУ потрібно для «об’єктивного вивчення причин нестабільної економічної ситуації на ринках України».

«На сьогодні в Україні, зокрема, на ринку електричної енергії склалася ситуація, що обсяг виробництва електричної енергії п’ятьма найбільшими учасниками ринку (ДП «НАЕК «Енергоатом», генеруючі компанії Групи «ДТЕК», ПАТ «Центренерго», ПАТ «Донбасенерго» та ПрАТ «Укргідроенерго»), становить близько 90% загального обсягу виробництва електричної енергії, що свідчить про високий рівень концентрації ринку електричної енергії… У новій моделі ринку електроенергії державне регулювання значною мірою знижено, а в окремих сегментах ринку – знято, що створює ризики зловживання монопольним становищем певними учасниками ринку електричної енергії», – вказано в проекті.

«Також відчутно загальмувалася реалізація передбачених Законом України «Про ринок природного газу» засад його функціонування, заснованих на принципах вільної конкуренції, належного захисту прав споживачів й безпеки постачань. Це проявляється в недостатньо ефективному розмежуванні мереж та таких видів діяльності на ринку природного газу, як видобуток, зберігання, постачання, транспортування, розподіл та зловживанні монопольним становищем деяких учасників ринку природного газу», – відзначають нардепи.

«Майже відсутня і конкуренція на ринку торгівлі нафтопродуктами.  Це зумовлено відсутністю системного моніторингу нафтопродуктів та розрахунку індикативних цін на роздрібному ринку світлих нафтопродуктів, недостатнім  дослідженням ринків нафти та нафтопродуктів, у тому числі щодо відповідності дій учасників ринку на предмет дотримання законодавства про захист економічної конкуренції», – вказано у проекті.

«Прийняття проекту Постанови Верховної Ради України дозволить отримати повну і всебічну інформацію щодо дотримання законодавства про захист економічної конкуренції на ринках України, що в свою чергу дасть змогу у разі необхідності прийняти рішення стабілізаційного характеру, направлені на покращення економічної ситуації держави», – вважають Герус і Наталуха.

Докладніше про функціонал Терентьєва у статтях «Які у голови АМКУ є повноваження, аби крутити органом на свій розсуд» і «Голова АМКУ має важелі впливу для блокування антимонопольних розслідувань, – член Комітету»

Докладніше про результати роботи Терентьєва у статті «Чому такий АМКУ можна закрити взагалі і як це принесе державі 25 млн грн.»