На «фіктарів» вивели частину кредиту від МБРР, отриманого у 2014-му на підвищення енергоефективності
25.10.2019   //  

У Харкові відділ поліції розслідує кримінальне провадження за фактом привласнення коштів, отриманих Україною на підвищення енергоефективності. Про це свідчить ухвала Московського райсуду Харкова від 18 жовтня.

26 травня 2014 року Міністерство фінансів і Міжнародний банк реконструкції та розвитку уклали угоди про позику на загальну суму $382 млн.

З метою реалізації вказаного проекту було оголошено конкурс, за результатами якого переможцями стали ряд міжнародних та національних компаній.

Комунальне підприємство «Харківські теплові мережі» уклало з переможцями контракти на загальну суму $107,59 млн. Зокрема, з такими компаніями: ТОВ Виробничо-комерційна фірма «Екопрон-Юг», Planora Oy in cooperation with Grant Thornton LLC and NV TOV (Ltd) «LOTA», ДП «Інститут «Київінжпроект», ПАТ НВПІ «КиївПроект», АТ «ЕНКОМ», Представництвом УАБ «Енергіос Таупімо Центрас», ТОВ «Сміт Інжиніринг» і Представництвом АБ Axis Industries («Ексіс Індастріз»).

Слідство встановило, що «Ексіс Індастріз» уклало договір субпідряду із ПП «Полтавський будівельний центр», яке, у свою чергу, уклало договори субпідряду з фірмами, що мають ознаки фіктивності. На сам «ПБЦ», ні найняті ним субпідрядники не мали відповідних ресурсів, персоналу і дозволів на виконання відповідних робіт. Наприклад, слідство встановило, що одноособовий засновник, головний бухгалтер та керівник ТОВ «БК АРТБУД» не має постійного місця проживання і живе у щитовій.

У підсумку, фактично роботи виконані не були.

На думку слідства, договір між «Ексіс Індастріз» і ПП «Полтавський будівельний центр» можна вважати вдаваним та укладеним з метою конвертації бюджетних коштів у готівку.

Розслідування кримінального провадження № 42019221040000092 від 24.07.2019 за ч. 3 ст. 191 КК України проводить Московський відділ поліції Головного управління Нацполіції у Харківській області.

Раніше кримінальне провадження з такою фабулою під № 12017220000000594 від 25.04.2017 розслідувало Головне слідче управління Генпрокуратури.

Засновником і директором ПП «Полтавський будівельний центр» значиться Ігор Марков з м. Люботин Харківської обл.