НАБУ розслідує схему продажу арештованого піску по заниженій у рази ціні, в якій задіяні прокурори, АРМА та «СЕТАМ»
18.10.2019   //  

В Україні діє схема, згідно з якою прокурори Генпрокуратури, Державного бюро розслідувань (ДБР) спочатку арештовують майно, потім, не чекаючи дозволу суду на реалізацію речових доказів у кримінальній справі, передають його Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). АРМА проводить оцінку майна, яка виявляється заниженою. А далі знецінений товар виставляють на торги в ДП «СЕТАМ», де всіх учасників торгів, крім одного, відхиляють, а сам товар продають за стартовою заниженою ціною. Про це йдеться в розслідуванні Іллі Лукаша для програми «ЦРУ» (24 канал).

Згідно з ухвалою Вищого антикорупційного суду від 19 вересня, детективи Національного антикорупційного бюро України в рамках кримінального провадження №52019000000000766 встановили, що службовці АРМИ, ДП «СЕТАМ» у змові з прокурорами ГПУ та іншими невстановленими особами, зловживаючи своїми службовими обов’язками, під виглядом досудового розслідування кримінального провадження №62019100000000094, не маючи ухвали слідчого судді про дозвіл на реалізацію речових доказів у цій кримінальній справі та письмової згоди власника майна, заволоділи чужим майном – власністю ТОВ «Корпорація Віп Хауз» – річковим піском загальним обсягом 3,63 млн кубічних метрів, загальною вагою 5,81 млн тон, вартістю 465,19 млн грн.

В НАБУ вважають, що відбулося відчуження річкового піску за явно заниженою у вісім разів ціною на підконтрольне представникам ГПУ, АРМА та «СЕТАМ» підприємство, з метою подальшого його продажу стороннім особам за ринковими цінами.

В рамках кримінального провадження №62019100000000094 ДБР розслідувало незаконний видобуток річкового піску на території 22 земельних ділянок на території Вишеньківської сільради Бориспільського району Київської області у межах кадастрового кварталу 3220881300:04:005. Ця земля на праві власності належить ТОВ «Корпорація Віп Хауз».

За даними ДБР, станом на 10.04.2019 на 22 ділянках перебувало 1,61 млн кубічних метрів породи, що у перерахунку на тони складає 2,58 млн тон. Згідно з протоколом огляду від 25.04.2019, мінімальна вартість піску складає 207,13 млн грн.

2,58 млн тон річкового піску було визнано речовим доказом, і у квітні на нього було накладено арешт. Згідно з ухвалою Печерського райсуду Києва, 6 червня суд задовольнив клопотання прокурора відділу ГПУ Руслана Саврова і передав арештовані 2,58 млн тон піску АРМІ.

Як з’ясували журналісти, відразу у червні відбулися торги через ДП «СЕТАМ», і арештований пісок продали усього за 27,39 млн грн. Це була стартова ціна.

Причому на торги подавалися 5 учасників. Трьох з них відхилили, одному повернули платіж і єдиний учасник, що залишився, купив пісок, не піднявши ціну ані на копійку.

«СЕТАМ» не відкриває ні учасників торгів, ні переможця. Але журналісти знайшли документ, в якому є назва підприємства-переможця. Це ТОВ «Центр Білінгових Систем», яку не вдалося знайти за місцем реєстрації.

У розслідуванні йдеться ще про одну історію, в якій подібним чином за заниженою ціною за участі АРМА та «СЕТАМ» продали інший товар – зерно. Її розповів Ростислав Попович. Він адвокат фермерів, які здали своє зерно на елеватори групи компаній «Агроінвестгруп», власник якої Микола Кучеренко перебуває  у розшуку.

Попович пояснив, що сталося з фермерами, яким не пощастило здати своє зерно на елеватори «Агроінвестгруп». «Для загального розуміння, до прикладу, ставимо на стоянку автомобіль – один, другий, третій. Ми є власниками цих авто. Завтра з’являються правоохоронні органи і накладають арешт на стоянку і на майно, яке там розташоване. Потім передають ваш автомобіль третій особі», – пояснив адвокат.

Сам факт арешту зерна викликав у селян подив, адже не в селянах справа в оборудках власників елеваторів, так ще й саме зерно продали учетверо дешевше.

Торги відбулися у травні 2019 р. Стартова ціна 8,82 млн грн. Місцезнаходження майна – с. Заможнє Барського району Вінницької обл. З 4-х охочих взяти участь в торгах 2-х відхилили, одному повернули внесок. Єдиному учаснику торгів, що на них залишився, продали 4,5 тис тон зернових менш, ніж за 9 млн грн. Водночас, коштувало зерно на той момент, за даними «ЦРУ», більш ніж 35 млн грн.

«Через схему з АРМОю це все майно продається третім особам за 25% вартості цього майна. Виходить, що фермери не просто в мінусі, а їм завдали реальних збитків», – зазначив адвокат.

Від «Наших грошей»:

Згідно з ухвалою Вищого антикорупційного суду від 19 вересня, суд задовольнив клопотання адвоката ТОВ «Корпорація Віп Хауз» Ярослава Сербіна, і в рамках кримінального провадження № 52019000000000766 наклав арешт на 22 земельні ділянки, на яких знаходиться пісок.

ТОВ «Центр Білінгових Систем» записане на Світлану Гришину, яка також вказана директором.