Депутат облради отримав 300 тисяч хабара за «електричною» схемою
10.10.2019   //  

Стали відомі протиправні дії депутата Черкаської облради з фракції «Відродження» Володимира Кокодзея, в результаті чого він отримав 300 тис грн. неправомірної вигоди. Про це написав Олександр Безпрозванний у «Кропиві» з посиланням на ухвали Печерського райсуду Києва.

Кокодзея було затримано у липні під час отримання 150 тис грн. Йому було було обрано, а потім продовжено дію запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави у розмірі 300 тис грн. Саме такою була загальна сума неправомірної вигоди.

Депутат підозрюється у вимаганні неправомірної вигоди за ч. 3. ст. 368 ККУ та у вчиненні шахрайства за ч. 3 ст. 190 ККУ.

За даними слідства, механізм протиправної діяльності полягав в тому, що посадовці ПАТ «Черкасиобленерго» після укладення договору про підключення комерційного об’єкту до електромережі, умисно не вживали передбачених заходів з виконання договірних зобов’язань в повному обсязі. А потім скеровували замовників послуг обленерго до зацікавлених підприємств, де оголошувалася сума неправомірної вигоди, яку необхідно надати окрім офіційних платежів.

Так, ТОВ «Арсенал-Центр» ще в грудні 2017 р. уклав договір з «Черкасиобленерго» на підключення виробничого приміщення в м. Умані, з потужністю в 100 Квт. Однак посадовці обленерго, в тому числі і начальник відділу перспективного розвитку «Черкасиобленерго», не вчиняли дій на виконання договору. Замовнику неофіційно повідомили про необхідність звернення з цими питаннями до ПП «Центр-Монтаж-Енерго» та ТОВ «Центр-Монтаж-Енерго», які підконтрольні затриманому депутату.

Представник замовника в результаті зустрічі з депутатом досягли домовленостей про залучення ПП «Центр-Монтаж-Енерго» та ТОВ «Центр-Монтаж-Енерго» до виготовлення проектної документації та електромонтажних робіт по об’єкту. Також депутат висловив необхідність надання неправомірної вигоди у розмірі 300 тис грн. з розрахунку 3 тис грн. за 1 КВт нібито для посадовців обленерго.

В травні депутат отримав 150 тис грн., а в липні під час передачі другої частини неправомірної вигоди був затриманий. Як виявилося, представники ТОВ «Арсенал-Центр» звернулися з заявою про вимагання неправомірної вигоди до правоохоронних органів.

Від «Наших грошей»:

Засновниками ТОВ «Центр-Монтаж-Енерго» є матір депутат Валентина Кокодзей та його дружина Віта Кокодзей. Володимир Кокодзей є керівником фірми, про що він вказував у своїй декларації.

Засновником ПП «Центр-Монтаж-Енерго» є Валентина Кокодзей.