ДБР зайнялось тим, як АРМА продала 27 гектарів через СЕТАМ за заниженою у 15 разів ціною
16.08.2019   //  

Державне бюро розслідувань проводить досудове розслідування кримінального провадження щодо незаконного виведення із держвласності ділянок загальною площею майже 27 га, а у подальшому – незаконного їх продажу службовими особами Нацагенства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). Про це свідчить ухвала Приморського райсуду м. Одеси від 26 липня.

За даними слідства, у 2012-2018 роках ділянки загальною площею 26,89 га незаконно вибули з власності одного з інститутів Нацакадемії аграрних наук і перейшли у власність фізосіб, які у подальшому передали їх у статутні фонди компаній «Девіто» і «Максі.Ко», які, у свою чергу, увійшли до складу ТОВ «С.П.Т.» і ТОВ «АБС Технолоджи».

Цим ділянкам присвоїли адресу: масив «Радужний», с. Лиманка (раніше – Мізікевича), селище Таїрове Овідіопольського району Одеської області. І змінили цільове призначення – з «селянського господарства» на «розміщення торгівельно-розважального центру з гостьовою парковкою».

1 березня 2019 року слідчий суддя наклав арешт на ці ділянки. А 5 квітня ділянки,які є речовими доказами по справі, були передані в управління АРМА.

У подальшому, як вказують слідчі, АРМА з порушенням закону, ігноруючи арешт, передала ділянки для реалізації в ДП «СЕТАМ». 3 липня вони були продані: ділянка 13,66 га – за 4,45 млн грн, 11,94 га – за 3,85 млн грн, і 1,29 га – за 470 тис грн. Як вказують у ДБР, вартість продажу ділянок є суттєво заниженою.

За оцінкою адвоката Андрія Павлишина («Павлишин і партнери»), ринкова вартість землі у цій місцевості складає близько $2 тисяч за сотку, а вартість продажі АРМОю є суттєво заниженою: «минимум в 15 раз дешевле рынка. Да и «за державу обидно» – в результате такой дешевой продажи недополучено под 100 миллионов гривен».

В усіх торгах участь брало по два учасники. Всі ділянки купило київське ТОВ «Пелучо».

Після купівлі ділянок компанія «Пелучо» пішла в суд і 25 липня скасувала їх арешт. Однак вже 26 липня за клопотанням прокурора суд знову наклав на них арешт.

Продаж арештованих ділянок, зазначає слідство, суперечить нормам закону про АРМА. Зокрема, відповідно до нього, вказані ділянки спочатку підлягали оцінці, а після того – передачі в управління визначеній на конкурсі юридичній чи фізичній особі, яка має зберігати це майно та збільшувати його вартість. Реалізації ж підлягає майно, зберігання якого через громіздкість або з інших причин неможливе без зайвих труднощів.

ТОВ «Пелучо» у 2017 році заснували Ігор Кургузов і Марина Хомнюк, а директором був Андрій Кутідзе. Надалі засновником і директором «Пелучо» став Віталій Овчар, а з березня цього року – Ірина Марініна з Вінниці.

Власниками «АБС Технолоджи» і «С.П.Т.» є компанії «Ріал Істейт Ф.К.А.У.» і «Сітрас Україна», кінцеві власники яких є також співзасновниками ТОВ «Ашан Україна Гіпермаркет». Усі ці підприємства зареєстровані у Києві на проспекті Степана Бандери, 15-А, де знаходиться гіпермаркет «Ашан».

Фірми «Девіто» і «Максі.Ко» були зареєстровані у Дружківці Донецької області і наразі вже ліквідовані. Засновниками «Девіто» були одесити Дмитро Козловський і Сергій Левенцов, а керівником – Марина Борисова, яка цього річ подалася на посаду начальника відділу у Вищу кваліфікаційну комісію суддів. Борисова разом з донеччанкою Лілією Астанковою і одеситом Володимиром Терзі була спів засновницею «Максі.Ко».