«Укравтодор» сховав ціни ремонту траси Маріуполь-Запоріжжя за 385 мільйонів, де з тендеру викинули учасника за судовий позов
14.08.2019   //  

Служба автомобільних доріг у Донецькій області 12 серпня за результатами тендеру замовила ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» капітальний ремонт автодороги державного значення Н-08 Бориспіль – Дніпро – Запоріжжя – Маріуполь за 385,00 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2020 року трасу відремонтують на ділянці км 673+089 – км 689+489 довжиною 16,4 км. Підсумкову відомість ресурсів і кошториси не оприлюднено, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів із ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Гарантійний строк на асфальтобетонне покриття становить п’ять років, а з урахуванням регенерації – десять років, на розмітку пластиком – три роки, а фарбою – 8 місяців.

Забезпечення виконання договору становить 5%. На заробітну плату піде 8,04 млн грн., тобто 2% загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще 0,4% – 1,69 млн грн. Ціна угоди на 6% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 410,91 млн грн.

Дві фірми не допустили до аукціону. ТОВ «БК Євродор» відхилили за відсутність копії паспорта підписанта, а ТОВ «Славдорстрой» – через те, що навесні замовник подав на нього до суду задля стягнення неустойки у розмірі 1,22 млн грн. за порушення строків виконання робіт по договору, котрий учасник додав до переліку «аналогічних».

«Славдорстрой» поскаржився в АМКУ. Однак адмінколегія визнала правомірним його відхилення, посилаючись на інформацію замовника про порушення учасником умов договору з переліку «аналогічних», яку сам замовник довів до суду лише у вигляді позовної заяви (детальніше про цю ситуацію читайте у статі «Тендерна колегія АМКУ відшила скаржника лише на підставі позову замовника – без рішення суду»).

Допущеними конкурентами були ТОВ «Шляхове будівництво «Альтком», ТОВ «ДС Пром Груп» і ТОВ «Автомагістраль-Південь», які не знижували ціни на аукціоні.

Джерела «Наших грошей» вказують, що український «Онур», який заснували Онур Четінджевіз, Ісхан Четінджевіз з Туреччини і львів’янин Олег Фаріон, нібито вже не має стосунку до турецької фірми «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Tic. ve Sanayi A.S», а потрапив під вплив першого заступника голови фракції «БПП» Ігоря Кононенка. Тому турецькі «родоначальники» повернулись на український ринок турецькою юрособою.

За вартістю отриманих від українських замовників дорожніх підрядів, турецький «Onur» і український «Онур» зайняли відповідно друге і третє місця у Топ-10 за 2018 рік.