Суд завернув рішення АМКУ про штраф готелю з фейковими «****», пославшись на недійсність скріншотів з «Booking.com»
31.07.2019   //  

Господарський суд Харківської області визнав недійсним рішення Харківського територіального відділення АМКУ про накладення штрафу на підприємця Ігоря Кондратенка, чий готель «Стиль» зваблював гостей чотирма зірками, на які не мав сертифікату. Про це свідчить рішення суду від 15 липня.

Судовий спір між підприємцем та Харківським ОТВ АМКУ виник як наслідок прийнятого регулятором рішення від вересня 2018 року. Тоді антимонопольники оштрафували підприємця Ігоря Кондратенка на 49 315 грн за поширення інформації, що вводить в оману. А саме – про «чотиризірковість» готелю «Стиль», що не відповідає дійсності.

У ході розслідування антимонопольники з’ясували, що фізичні особи-підприємці не підпадають під дію статті 1 Закону «Про туризм», відтак відсутні правові підстави для проведення процедури оцінювання їхніх готелів на відповідність певній категорії та видачі свідоцтва про встановлення такої категорії.

Підприємець оскаржив рішення регулятора.

Розглянувши доводи сторін, суд підтримав позицію позивача.

Справа в тому, що у спірному рішенні Харківське відділення АМКУ для доведення порушення конкурентного законодавства підприємцем використало світлини із фасадом готелю «Стиль» із сайту «Booking.com». Суд нагадав, що діюче українське законодавство не передбачає можливості проведення АМКУ такої процесуальної дії як фотофіксація, створення скріншоту та можливість їх фіксації протоколом.

«При цьому, у матеріалах справи відсутня інформація про те, що співробітники Відділення уповноважувались на проведення відповідних дій з фотофіксації та протоколювання, а скріншоти, зроблені з веб-сайту «www.booking.com» не містять технічної інформації про дату створення», – пояснив суд.

Дата створення світлин, на думку суду, була важливою для встановлення обставин справи. Адже підприємець заявив, що лише упродовж 2011-2012 років використовував позначення категорії готелю «****» – на час проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу «Євро 2012» у власних маркетингових заходах.

«Після проведення зазначеного чемпіонату, враховуючи відсутність економічної доцільності, використання інформації щодо позначення категорії готелю було припинено. Жодні позначення у вигляді **** позивачем з цього часу не здійснювалось (не наносились на вивісках, не використовувались на інтернет-ресурсах тощо). Ресурси “www.gogle.com”, “www.78.com.ua”, “www.hotels.ru”, “hotels.24.ua” містять найрізноманітнішу інформацію та зображення щодо “готелю “Стиль”, як із зазначенням **** так і без такого позначення. Проте, підприємець не має жодного відношення до такого інформаційного об`єму», – йдеться у матеріалах справи.

Зважаючи на викладене, господарський суд вирішив, що факт порушення підприємцем законодавства про захист від недобросовісної конкуренції – не знайшов підтверджень, а спірне рішення антимонопольників – визнав недійсним.

Зауважимо, що навіть архівні сторінки офіційного сайту готелю «Стиль» спростовують аргументи підприємця, а отже – руйнують висновки суду.

Сьогодні головна сторінка сайту має ось такий вигляд:

Але ще у січні цього року вона виглядала ось так:

Нагадаємо, з 2017 року Харківське ОТВ АМКУ очолює Ігор Гейда (детальніше про керівника Відділення тут).