Суд заборонив фірмі екс-прокурора зводити ЖК неподалік від метро «Голосіївська»
22.07.2019   //  

Суд наклав заборону на будівництво новобудови на земельній ділянці площею 0,54 га по вул. Васильківській, 3 у Києві. Про це свідчить ухвала про забезпечення позову, яку Госпсуд Києва виніс 15 липня.

Такий захід забезпечення позову суд попросило вжити комунальне підприємство Київської облради «Друкар».

У 2012 році облрада передала з балансу комунального підприємства «Київоблкіно» на баланс КП «Друкар» будівлі загальною площею 3446,9 кв м, розташовані на вул. Васильківській, 3.

Попри це у березні 2019 року «Київоблкіно» уклало із ТОВ «А.В.Інвестиції» договір про будівництво житлового комплексу на вказаній ділянці.

КП «Друкар» має намір звернутися до суду з позовом про визнання цього договору недійсним, оскільки на ділянці наявне нерухоме майно, яке належить йому на праві господарського відання. А відтак до КП «Друкар» відповідно до ст. 120 Земельного кодексу перейшло право постійного користування ділянкою. Відповідно «Київоблкіно» не могло укладати договір про будівництво житла на ній.

Крім того, цільове призначення ділянки – це землі промисловості, комерційного використання і громадського призначення, в той час як «Київоблкіно» і «А.В.Інвестиції» домовились здійснити на ній житлову забудову.

15 липня суд заборонив КП «Київоблкіно», ТОВ «А.В.Інвестиції» та будь-яким іншим особам, з якими укладено договори про здійснення будівельних робіт, вчиняти будь-які дії щодо проведення будівельних і вишукувальних робіт, а також дії із будівництва новобудови на ділянці по вул. Васильківській, 3.

Керівником КП «Київоблкіно» є Сергій Пінчук.

Засновником і керівником ТОВ «А.В.Інвестиції» нині є Юрій Грегуль. Це колишній прокурор Генпрокуратури (2010-2011), заступник прокурора прокуратури Обухівського району (2015), прокурор прокуратури Київської області (2015-2016). Після цього Грегуль працював начальником відділу Одеської митниці, а у 2016-му – звільнився. Юрій Грегуль є братом судді Деснянського райсуду м. Києва Олега Грегуля.

ТОВ «А.В.Інвестиції» було створене у 2018 році. За даними Youcontrol, з квітня-липня 2018 року по березень 2019 року засновником фірми був Андрій Марцинів, а керівником фірми була Вікторія Гречана – це співзасновниця «Української будівельної корпорації «Укрбуд», яку очолює Олег Майборода. Останній також очолює ТОВ «Укрбуд Девелопмент», кінцевим бенефіціарним власником якого є нардеп Максим Микитась.

ТОВ «А.В.Інвестиції» зареєстроване за адресою: Київ, вул. Драгомирова, 2-А. За цією ж адресою прописані фірми, засновниками яких є юристи «Укрбуду». Зокрема, на Драгомирова, 2-А зареєстровані: ТОВ «Вид на місто», засновником якого є компанія Omnia Trading Ltd, власником якої значиться Вікторія Гречана; ТОВ «А.В. Будівельні інвестиції» і ТОВ «С.А. Будівельні Інвестиції», засновниками яких є Андрій Марцинів і Вячеслав Мармиш; ТОВ «Охоронна фірма «Еліт», засновниками якого є Вячеслав Мармиш, Олександр Якутович і Віктор Полончук.

Крім того, за вказаною адресою прописані ТОВ «Академ-Клуб» і ТОВ «Білдінг Прогрес Сіті». 50% у цих фірмах належить представникам з орбіти «Укрбуду» Микитася: в «Академ-клубі» – Omnia Trading Ltd (власник – Вікторія Гречана); в «Білдінг Прогрес Сіті» – Сергій Якусевич, заступник голови правління «Укрбуду». Інші 50% у них у 2019 році отримала компанія «Пілавер Лімітед»(Pilawer Limited), власником якої значиться Олександр Кісель з Угорщини. Водночас поруч із директором з орбіти Микитася – Захри Нагієвої у фірмах з’явилися підписанти:  у «Академ-Клубі» – Ян Марченко, помічник соратника Віктора Медведчука, нардепа Тараса Козака; а у «Білдінг Прогрес Сіті» – Ігор Куць.