Пов’язана з Охендовським фірма вилучила з реєстру пам’яток три будинки на Подолі під будівництво комплексу
17.07.2019   //  

Суд скасував пункт додатку до наказу Міністерства культури від 2014 року, яким міська садиба 1830-1910-х років по вул. Хорива, 2 була як пам’ятка архітектури місцевого значення внесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Про це свідчить рішення Окружного адмінсуду Києва від 9 липня.

Таке рішення суд виніс за позовом ПП «Конвалія-Нерухомість», яке у 2010 році було залучене Подільською районною у м. Києві радою у якості інвестора до реконструкції або реставрації непридатного для проживання будинку №2 літ. А,Б,В,Г,Д,Є,Ж,З, по вул. Хорива загальною площею 3109,7 кв м.

Як зазначається в судових матеріалах, на виконання умов конкурсу «Конвалія-Нерухомість» здійснило відселення мешканців будинку за власний рахунок та викупило нежитлові приміщення.

Після чого у листопаді 2014 року звернулося до Департаменту земельних ресурсів КМДА за дозволом на розробку документації щодо відведення ділянки на вул. Хорива, 2 для реконструкції будинків під офісно-громадський комплекс з торговельними приміщеннями та підземним паркінгом з подальшою експлуатацією та обслуговуванням в оренду на 25 років.

У січні 2015-го Департамент повідомив підприємству, що його ініціатива відповідає Генплану.

Після цього «Конвалія-Нерухомість» дізналася в Управлінні охорони культурної спадщини КМДА, що будинок прибутковий по вул. Хорива, 2 (2-а) та будинок житловий по вул. Хорива, 2-б наказом Мінкультури від 15.10.2014 №869 внесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятки архітектури місцевого значення (охоронний №955/1-Кв і № 955/2-Кв).

«Конвалія-Нерухомість» пішла в суд, і 15.05.2015 Окружний адмінсуд Києва скасував вказаний наказ Мінкультури в частині включення будинків по вул. Хорива, 2-а і 2-б до держреєстру.

У 2017 році підприємству стало відомо, що садибу по вул. Хорива, 2 (охоронний №955-Кв) не виключено із Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Розглянувши позов «Конвалії-Нерухомість», суд дійшов висновку про порушення процедури занесення садиби міської по вул. Хорива, 2 як об’єкта культурної спадщини до держреєстру. Зокрема, уповноважений орган охорони культурної спадщини не приймав рішення про занесення садиби до Переліку об’єктів культурної спадщини. Також у матеріалах суду відсутні дані про повідомлення в письмовій формі власника об’єкту (ПП «Конвалія-Нерухомість») про внесення садиби до реєстру.

У підсумку Окружний адмінсуд 9 липня скасував пункт 30 Додатку №1 до наказу Міністерства культури від 15.10.2014 №869, яким міська садиба 1830-1910-х років по вул. Хорива, 2 під охоронним номером №955-Кв була як пам’ятка архітектури місцевого значення внесена до Переліку об’єктів культурної спадщини у м. Києві, що заносяться до Держреєстру нерухомих пам’яток України.

Засновником ПП «Конвалія-Нерухомість» є Вікторія Рогач, а керівником – Роман Шингур. Підприємство було зареєстроване у серпні 2010 року, тобто за два місяці до обрання інвестора по реконструкції будинків на вул. Хорива, 2 (2-а і 2-б).

Більшість договорів купівлі-продажу квартир на користь «Конвалії-Нерухомість» зареєструвала нотаріус Катерина Охендовська, дружина екс-глави Центрвиборчкому Михайла Охендовського.

З 1990-х і до 2004 року Роман Шингур був співзасновником ТОВ «Ром Маркетінг» разом з Михайлом Охендовським та Олегом Шевчуком.

Олег Шевчук, зокрема, є керівником АО «Юридична фірма «Проксен». Цю фірму заснували 14 осіб, серед яких, зокрема, Михайло Охендовський, екс-заступник Глави Адміністрації Президента України Олексій Філатов, радник мера Києва Віталія Кличка Сергій Левада та інші. Крім того, у 1990 році співзасновником і партнером юрфірми «Проксен», яка отримала від Мін’юсту ліцензію №1 на здійснення юридичної практики в Україні, був нинішній голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков.

Між тим Вікторія Рогач є юристом, а Роман Шингур – заступником директора АО «Юридична фiрма «Проксен та партнери», співзасновником і директором якого є Олег Шевчук.