АМКУ у 2016 році збирався визнати ДТЕК Ахметова монополістом, але різко пом’якшив оцінку олігарху (документ)
08.07.2019   //  

Голова Антимонопольного комітету України Юрій Терентьєв в останньому інтерв’ю «Делу» заявив, що ще в 2016 році АМКУ констатував наявність структурних ознак монополії на ринку генерації електроенергії у «Енергоатому» і ДТЕК. «Але для визнання їх монополістами цього недостатньо», вирішив Терентьєв.

Ця заява суперечить першому проекту рішення АМКУ щодо ринку електроенергетики у 2013-2015 роках, копія якого є у розпорядженні «Наших грошей».

Даним проектом пропонувалось визначити «Енергоатом» і групу компаній ДТЕК суб’єктами господарювання, що займали монопольне (домінуюче) становище у вказаний період.

Аргументами були значні долі цих компаній, які разом займали понад 70% ринку електроенергії. Згідно офіційної Методики визначення монопольного (домінуючого) становища суб’єктів господарювання на ринку, для визнання колективної монополії достатньо, щоб три суб’єкти контролювали понад 50% ринку.

Також жоден інший суб’єкт господарювання та імпортер не зміг би замістити «Енергоатом» і ДТЕК на ринку через їхні значні розміри енергопотоків. Індекс Херфіндаля-Хіршмана коливався між 2900 та 3700, що вказувало на дуже високу ступінь концентрації ринку.

АМКУ також вказував, що «Енергоатом» і ДТЕК разом контролювали половину складу Ради ОРЕ.

Цей проект у березні 2016 року державним уповноваженим розіслала замголови АМКУ Марія Ніжнік, яка вела цю справу. Засідання Комітету для голосування за цей проект було призначено на 5 квітня 2016 року. Однак в цей день голова Комітету Юрій Терентьєв не з’явився в офісі, а будівлю АМКУ було вперше в історії «заміновано» по телефонному дзвінку. Відтак розгляд звіту про ринок електроенергії було перенесено на 1 червня.

На це засідання держуповноваженим запропонували голосувати вже за повністю новий проект рішення (з повним текстом Звіту можна ознайомитись тут).  ДТЕК пропонувалось визнати просто компанією, що має структурні ознаки монополії, але вже не є монополістом. У подальшому це м’яке формулювання дозволило більшості членів АМКУ проголосувати за закриття справи про зловживання монополізмом з боку ДТЕК у грудні 2018 року.