Суд призначив 1,7 тисяч штрафу директору фірми, яка з порушеннями утилізувала бочки з під одоранту
01.07.2019   //  

Соснівський райсуд м. Черкаси присудив штраф директору фірми, яка з порушеннями утилізувала бочки з під одоранту/етилмеркаптану, а провадження за ч. 3 ст. 191 ККУ (привласнення коштів), в якому фігурували колишній та чинний посадовці ПАТ «Укртрансгаз», було закрито на стадії досудового розслідування. Про це написав Олександр Безпрозванний у «Кропиві».

Одорант — речовина, яку додають до газу, щоб надати йому сильного специфічного запаху, головним чином попереджувального, або за яким визначають місця витікання.

В жовтні 2017 року між ПАТ «Укртрансгаз» в особі філії УМГ «Черкаситрансгаз» та ТОВ «Екоренсінг» було укладено договір вартістю 0,8 млн грн. на утилізацію тари з під одоранту об’ємом 0,2 куб м (330 штук по 2,4 тис грн. кожна). Причому, за даними слідства, «Екоренсінг» не мав ліцензії Міністерства екології та природних ресурсів України на утилізацію небезпечних відходів.

За припущенням слідства, у грудні 2017 р. «Екоренсінг» частину отриманих для утилізації бочок здало до пункту прийому метелобрухту в м. Золотоноша, де сталась розгерметизація і виникла надзвичайна подія.

В ході розслідування провадження, слідчі підозрювали, що до діяльності «Екоренсінг» причетні колишній начальник відділу використання паливно-енергетичних ресурсів, енергозбереження та екології ПАТ «Укртрансгаз» Ігор Прищепо та діючий начальник цього відділу Богдан Сагайдак. Досудові розслідування проваджень за фактом привласнення коштів за ч. 3 ст. 191 ККУ та за фактом службового підроблення за ч. 1 ст. 366 ККУ були об’єднані. Згодом, в частині «привласнення коштів» провадження було закрито.

В частині обвинувачення колишнього керівника ТОВ «Екоренсінг» Олександра Чижика за ч. 1. ст. 366 ККУ (службове підроблення) обвинувальний акт було передано до Соснівського районного суду. При цьому, слідство не довело факту передачі ТОВ «Екоренсінг» бочок з під одоранту до пункту прийому металобрухту в м. Золотоноша.

У суді Олександр Чижик визнав свою вину в інкримінованому йому кримінальному правопорушенні, за ч. 1 ст. 366 ККУ, а саме підписання неправдивих актів приймання-передачі наданих послуг «Черкаситрансгазу» та підписання актів утилізації бочок з під одоранту із субпідрядними організаціями без отримання письмової згоди замовника на залучення третіх осіб для утилізації відходів. Субпідрядниками ТОВ «Екоренсінг» були ТОВ «Ківач» та ТОВ «Екологічний центр поводження з небезпечними відходами та промислової екології».

Обвинувачений отримав покарання у вигляді штрафу 1700 грн. з позбавленням права займатися діяльністю, пов’язаною з організаційно-розпорядчими та господарськими функціями строком на один рік.

 

Від «Наших грошей»:

Наразі власником ТОВ «Екоренсінг» є згаданий Ігор Прищепо.