Як Терентьєв врятував «Терра Фуд» від штрафу АМКУ, зливши справу своєму одногрупнику
21.05.2019   //  

Голова АМКУ Юрій Терентьєв відібрав у Вінницького відділення АМКУ завершене розслідування щодо порушення конкурентного законодавства вінницьким виробником масла і передав його Київському відділенню АМКУ. І вже столичні антимонополісти поховали розслідування з потенційним штрафом до 5% річного доходу, підмінивши його порожніми «рекомендаціями». Розповідаємо по порядку.

Восени 2017 року Вінницьке ОТВ АМКУ під керівництвом Миколи Слободянюка оштрафувало ТОВ «Терра Фуд» Станіслава Войтовича на 136 тис. грн за поширення інформації, яка вводить в оману.

Йшлося про упаковки масла із написами «ДОМАШНЄ» та «МАСЛО ДЛЯ ДІТЕЙ від 3-х років».

Вінницькі антимонопольники довели, що масло із написом «домашнє» може сприйматись споживачами як таке, що «виготовлене в домашніх умовах», хоча насправді таким не є. 77% опитаних антимонопольниками осіб підтвердили, що напис «домашнє» на упаковці суперечить тому, що воно виготовлене у виробничих умовах і, дійсно, вводить в оману.

Так само, напис «масло для дітей» є таким, що не відповідає дійсності, адже сам продукт за своїм складом не є унікальним. Простіше кажучи, це звичайно масло, яке згідно з написом чомусь краще за все споживати дітям. Опитані Відділенням інші виробники масла констатували, що така назва могла б бути виправдана лише підтвердженою оригінальністю рецептури продукту та дослідженнями його позитивного впливу на дітей.

Окрім штрафу, Вінницьке відділення АМКУ зобов’язало «Терра Фуд» припинити зафіксоване порушення та протягом двох місяців повідомити про результати виконання рішення.

Однак, порушник пішов до суду. І програв його у всіх трьох інстанціях.

Проте не став виконувати рішення Вінницького ОТВ АМКУ. Натомість, змінив юрособу – «Терра фуд» на «Фуд Девелопмент» того самого Станіслава Войтовича – і продовжив виробляти масло у тих самих спірних упаковках. Просто тепер виробником стала інша юридична особа.

Вінницькі антимонопольники дізнались про цей маневр і весною 2018-го розпочали розслідування справи з підготовкою нового штрафу вже для «Фуд Девелопмент». Однак в справу втрутився центральний апарат АМКУ.

Вінницьке Відділення пропонувало винести справу на розгляд Тимчасової адміністративної колегії.

Довідково: Тимчасова адміністративна колегія (ТАК)– це спеціальне ситуативне утворення з трьох представників регіонального відділення та центрального офісу АМКУ. ТАК створюється за рішенням голови АМКУ. Повноваження ТАК значно більші від можливостей ОТВ. Якщо «регіонали» можуть винести штраф на максимальну суму 68 тис грн., то Тимчасова адмінколегія може оштрафувати за те саме порушення на суму максимально до 10% від річного доходу порушника в залежності від виду порушення.

У нашому випадку АМКУ відмовив вінницьким колегам у створенні ТАК і запропонував їм взагалі віддати справу на розгляд в центральний апарат. Вінницьке ОТВ слухняно в столицю, а центральний апарат віддав її Київському ОТВ АМКУ. Не на ТАК, а просто у іншу регіональну філію.

Ще раз.

Завершене (!) розслідування Вінницького ОТВ щодо юрособи з місцерозташуванням у Вінницькій області Юрій Терентьєв перенаправив у Київське ОТВ, очолюване Олексієм Хмельницьким, що учився з Терентьєвим в одній групі КІМО.

А тепер розв’язка. Київське відділення виписало порушнику рекомендації привести свої надписи на маслі у відповідність до законодавства і не наклало жодного, навіть копійчаного штрафу.

Хоча у випадку нормального розслідування на ТАК «Фуд Девелопмент» світив штраф у розмірі до 5% доходу компанії на ринку вершкового масла за останній звітний рік. На секунду: сумарний дохід компанії у 2017-му становив близько 4,8 млрд грн.

Мав би, але керівнику АМКУ видався більш справедливим підхід на кшталт «один регіон розслідує, а регіон мого одногрупника – збирає плоди».

Блог від: Юлія Костюк