Через «покращувачів» Мін’юсту для шахраїв з’явилася дірка у держреєстрі збувати проблемні авто
08.04.2019   //  

Державний реєстр обтяжень рухомого майна почав давати збій під час перевірки автомобілів на обтяження. Про це “Нашим грошам” стало відомо від реєстраторів.

Якщо шукати одночасно по номеру автомобіля та по його vin-коду, то система не бачить обтяжень на майні – арештів та застав, які забезпечують кредити. Це значить, що з’явилася дірка, якою можуть скористатися шахраї для продажу проблемних авто з рук. Адже система продажу майна з рук передбачає, що майно перед продажем перевіряють у сервісному центрі МРЕВ та, якщо договір купівлі-продажу посвідчує нотаріус, то ще й нотаріус. Оскільки Міністерство юстиції не дало чітких інструкцій, як користуватися Державним реєстром обтяжень рухомого майна, то і нотаріуси, і працівники МРЕВ шукають дані про авто в реєстрі за власним бажанням. Відтак, вони можуть просто не побачити обтяження, оскільки система його не видасть. А новий покупець автомобіля, на якому є застава, що забезпечує кредит, ризикує або виплачувати цей кредит, або позбутися самого автомобіля.

Наглядно збій видно на прикладі витягів на автомобіль начальника відділу прокуратури міста Києва Вадима Орлова. Прокурор наприкінці 2017 року купив Honda Civic 2017 року, взявши на неї кредит. Якщо прокурора шукати в Державному реєстрі обтяжень за прізвищем, іменем і по-батькові, то дані про авто і обтяження на ньому в реєстрі є.

Утім, якщо пошук проводити по серійному номеру цього ж автомобіля і його vin-коду, то відомостей про обтяження реєстр не дає.

Вказані зміни у Державному реєстрі обтяжень рухомого майна з’явилися після того, як наприкінці березня 2019 року ДП  «Національні інформаційні системи» Мін’юсту повідомило про запровадження нового програмного забезпечення Державного реєстру обтяжень рухомого майна на платформі UnityBase із доступом через веб-інтерфейс та веб-портал для отримання інформації з Реєстру в електронній формі.