Боротись з корупцією в Міноборони призначили міліціонера, засудженого за підробку документів, а його критика звільняють
27.03.2019   //  

Начальником Центральної територіальної групи з питань запобігання та виявлення корупції в Міністерстві оборони призначено Сергія Кончука, який раніше працював в райвідділах міліції та був засуджений за службове підроблення та службову недбалість.

Про це йдеться у розслідуванні Олександри Губицької та Наталії Онисько для «Наші гроші. Львів».

Кончук з 1984 року працював в районних відділах міліції Львівської області. За даними Єдиного державного реєстру судових рішень, у 2011 році він був визнаний винним у службовому підробленні та службовій недбалості.

Двома роками раніше в Кам’янка-Бузький райвідділ міліції, першим заступником голови якого був Кончук,  звернувся потерпілий із заявою про викрадення в нього 90 тис. грн. Проте Климчик не дав вказівку зареєструвати заяву про злочин, це було зроблено під тиском прокуратури через місяць, коли вже були втрачені докази у справі.

Виявилось також, що Кончук склав протокол огляду місця події, в якому зазначив неправдиві дані про огляд будинку, де було здійснено крадіжку, та підробив підписи понятих.

У суді він не визнав себе винним, проте, на думку головуючого судді Червоноградського міського суду Степана Мелешка, вина його була доведена свідченнями інших осіб. Саме тому суд визнав його винним за ч.1 ст. 366 (службове підроблення») та ч. 1 ст. 367 ККУ (службова недбалість) й призначив йому 5 тис грн. штрафу. І відразу в суді до Сергія Кончука застосували Закон «Про амністію в Україні».

Після відкриття кримінальної справи начальник обласної міліції наклав на Кончука дисциплінарне стягнення – звільнення з органів внутрішніх справ. Але це звільнення було оскаржене в суді, і «з органів» Кончук пішов у відставку вже наступного року нібито за віком.

З кінця 2010 року Кончук ніде не працював поки в лютому 2018 року терміново не був призначений «антикорупціонером» в Західну територіальну групу Міноборони. Передувало цьому окреме доручення першого заступника міністра оборони Івана Руснака.

А вже в серпні 55-річний Кончук був призначений керівником Центральної тергрупи з питань запобігання та виявлення корупції в МО та підвищений в званні до підполковника юстиції.

Міністерство проігнорувало офіційні запити журналістів щодо причин призначення Кончука. Ніхто не відповів і на «гарячій лінії» антикорупційного відділення.

Офіційна інформація про кадровий конкурс та призначення Кончука відсутня. Про призначення журналістам повідомив керівник Західної тергрупи з питань запобігання та виявлення корупції Любомир Мойсей, чим підлеглим півроку був екс-міліціонер. Після його запитань та розслідування щодо попереднього кримінальний досвіду Кончука, Мойсея фактично звільнено через схему переформатування очолюваної структури, яка змінила в своїй назві слово «група» на «відділення». Тепер він повинен прибути в розпорядження нового керівника, який прийматиме рішення щодо місця його подальшої служби.