Мхітарян хоче забити на дітей, собак та озеленення, щоб добудувати висотку на Печерську
27.02.2019   //  

ПАТ «Позняки-Жил-Буд» просить Мінрегіон погодити обґрунтовані відхилення від будівельних норм для подальшого проектування і будівництва житлового комплексу по бул. Лесі Українки, 7-9 у Києві. Про це свідчать дані офіційного сайту Мінрегіону.

«Позняки-Жил-Буд» у серпні 2018 року отримало містобудівні умови та обмеження на нове будівництво. У документі вказано, що це буде багатофункціональний комплекс. По суті, йдеться про житловий комплекс із вбудованими приміщеннями різного призначення.

Відповідно до Генплану Києва, ділянка забудови – це територія громадських будівель та споруд і територія вулиць та доріг. Це означає, що будівництво житла тут заборонене.

Ділянка потрапляє в межі Історичного центру Києва, зони регулювання забудови першої категорії.

Запланована висота будівлі – близько 100 метрів. Ця висота можлива за умови дотримання забудовником інсоляційних вимог, нормативних відстаней від оточуючих будинків, а також за висновками історико-містобудівного обґрунтування.

У запланованій будівлі у 2,5 рази перевищено максимально дозволену щільність мешканців на земельній ділянці, де проводиться будівництво. Так, нормами передбачено щонайменше 12 кв м площі на людину при будівництві житлового будинку вище 9 поверхів. А забудовник запроектував 4,8 кв м на особу. При цьому «Позняки-Жил-Буд» запевняє Мінрегіон, що фактична щільність буде становити 7-9 кв м на людину, що все одно менше від норми.

Держнорми передбачають, що на одну людину має бути не менше 6 кв м озеленених територій, а у даному випадку про зелені насадження взагалі ні слова сказано.

Крім того, «Позняки-Жил-Буд» хоче затвердити такі відхилення від державних нормативів, як затінення сусіднього будинку по вул. Л.Первомайського, 9-А, розміщення громадських приміщень вище 30 поверху замість нижніх поверхів (допускається – не вище третього поверху у житлових будинках), відсутність дитячого майданчика, спортмайданчика, ділянки для вигулу собак. Вирішення проблеми щодо останнього забудовник бачить у розміщення у комплексі дитячого клубу, приміщення для спорту, а вигулювати собак пропонують за адресою: Кловський узвіз, 14/24.

Нагадаємо, що ПАТ «Позняки-Жил-Буд» звело на сусідніх ділянках житловий комплекс. Будівництво розпочалося у 2010 році. Воно супроводжувалося активними протестами киян, що закінчилося побиттям і кримінальними справами проти деяких з них. При будівництві у сусідньому будинку були знесені і замуровані балкони по прилеглій стіні.

Зауважимо, що у складі проекту житлового комплексу на бульварі Лесі Українки, 7-9, «Позняки-Жил-Буд» побудували елітний ЖК «Jack House», де отримав службову квартиру заступник голови СБУ Віктор Кононенко, пізніше оформивши її собі у власність.

Наприкінці 2015 року власником 100% акцій ПАТ «Позняки-Жил-Буд» замість Артура Мхітаряна стала його матір – Рузанна Каграманян. Артур Мхітарян є сином колишнього народного депутата від Партії регіонів Нвера Мхітаряна.

ПАТ «Позняки-Жил-Буд» разом із ТОВ «Габітус Дизайн», співзасновником якого є Артур Мхітарян, є засновниками корпорації «Тарян Груп». У 2018 році Мхітарян записав відеозвернення до президента Петра Порошенка, у якому звинуватив СБУ в шантажі і вимаганні мільйона доларів або ж квартир ЖК Taryan Towers на Печерську в обмін на «позитивне вирішення питання з провадженням».