«Збитковий» метрополітен без тендеру закупив обладнання з двохкратною переплатою
26.02.2019   //  

КП «Харківський метрополітен» 22 лютого без тендеру уклав угоду з ФОП Тетянчук Дарія Вікторівна щодо придбання кабельного приладдя вартістю 478 тис. грн.

Про це пишу «Харківський антикорупційний центр» з посиланням на дані системи «Прозорро».

Ціни на деталі завищені у порівнянні з ринковими. Так, мініканал самоклейкий DKC планують купувати по 128,16 грн./м. Хоча ринкові ціни в 1,5-2 рази дешевші.
Підлоговий кабельний канал Simon 85х18, алюмінієвий купують по 1740 грн./м, хоча відразу в декількох джерелах ціна такого каналу вдвічі дешевша.

Вдвічі дешевше можна купити й чорний підлоговий канал 50х12 мм CSP-F, який «підземка» купує по 102 грн./м.

Нагадаємо, з 7 лютого вартість проїзду в харківському метро збільшилася з 5 до 8 гривень. Офіційно – через збитковість КП «Харківський метрополітен». В свою чергу «ХАЦ» подав позов до суду, щодо порушення процедури встановлення нових тарифів виконкомом Харківської міськради.

19 лютого суд задовольнив клопотання ХАЦ щодо прийняття заходів забезпечення позову у вигляді повернення вартості проїзду до 5 грн. до того часу, доки суд не розгляне питання по суті. Але мерія та «Харківський метрополітен» не виконують ухвалу суду. На думку гендиректора КП «Харківський метрополітен» В’ячеслава Стаматіна, тариф у 8 грн. також не покриває розходів підприємства. Але при цьому у «підземці» нічого не роблять для збільшення доходів від реклами, економії коштів при використанні системи «Прозорро», запровадженні електронного квитка тощо.